Regija
0

Ruecker: Srbijanski izbori na Kosovu doprinos stvaranju usporednih institucija

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Joachim Ruecker izjavio je u petak da će održavanje srbijanskih lokalnih (općinskih) izbora na Kosovu u nedjelju pridonijeti stvaranju usporednih institucija Srbije, ocijenivši to neprihvatljivim.

Cilj je tih izbora "stvaranje paralelnih, nelegalnih i nelegitimnih struktura Srbije", rekao je civilni upravitelj UN-a.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu ponovio je da je održavanje srbijanskih općinskih izbora na Kosovu u suprotnosti s Rezolucijom 1244 VS-a UN-a i da njihovi rezultati nisu valjani. Dodao je da se vode razgovori s kosovskim Srbima i vlastima u Beogradu, ali da nema rezultata.

Protiv srbijanskih izbora na Kosovu izjasnile su se sve kosovske institucije i vodeći kosovski političari, a pokret Samoodređenje, na čijem je čelu poznati politički zatvorenik i nekadašnji vođa studentskih prosvjeda iz 90-ih godina Albin Kurti, organizira u petak poslijepodne u Prištini prosvjede.

Prema informacijama koje objavljuju mediji u Prištini, vlasti u Beogradu ne odustaju od održavanja srbijanskih parlamentarnih i općinskih izbora i na Kosovu.