Regija
0

Rožman o Krškom: Kvar popravljen do subote

FENA
Nuklearna elektrana Krško (NEK) trenutačno je zaustavljena, kvar bi trebao biti popravljen do subote ujutro, a cijelo postrojenje u punoj funkciji u utorak navečer ili srijedu, rekao je u četvrtak u Krškom direktor NEK-a Stane Rožman.

"Reaktor i cijela elektrana zaustavljeni su sinoć (u srijedu) u 20 sati, reaktor je ohlađen i teku pripreme za pražnjenje primarnog sustava što je preduvjet za popravak kvara", kazao je Rožman na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u elektrani.

"Popravak namjeravamo početi sutra u 6 sati ujutro i očekujemo da će posao biti gotov za 24 sata", rekao je direktor NEK-a.

Rožman je ocijenio kako će povratak u puni pogon trajati od prilike koliko i put do popravka, pa u NEK-u predviđaju "punu sinkronizaciju NEK-a s mrežama u utorak navečer ili srijedu ujutro".

Svi postupci od utvrđenja kvara, prema Rožmanovim riječima, provedeni su u skladu s normalnom procedurom i ni danas, kao ni jučer nema apsolutno nikakva razloga za paniku niti za ikakve posebne sigurnosne mjere.

Kvar koji se dogodio, ispuštanje vode iz primarnog kruga hlađenja reaktora, u NEK-u smatraju "neuobičajenim događajem".

"Taj je događaj neuobičajen samo toliko što tri godine nije bilo nikakvog odstupanja od normalnih parametara, a zapravo spada u krug očekivanih događaja za koje smo pripremljeni", kazao je Stane Rožman.