Regija
0

Roštilj, vijenci i protesti za Prvi maj u Beogradu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Obilježavanje 1. maja, Međunarodnog praznika rada u Srbiji, počelo je izlaskom na prvomajski uranak, a nastavljeno polaganjem vijenaca na spomen obilježjima i protestima pojedinih stranaka i sindikata, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Stanovnici srbijanske prijestolnice Prvi maj provode na obližnjim izletištima Adi Ciganliji i Topčideru, uglavnom uz roštilj i druženje sa porodicom i prijateljima.

U centru Beograda predstavnici nekih političkih partija i sindikata, polaganjem vijenaca i protestima, obilježili su Prvi maj.

Članovi Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) i Saveza komunista Jugoslavije (SKOJ), kao i aktivisti ljevičarskih organizacija, položili su vijence na Spomenik Dimtriju Tucoviću na beogradskom trgu Slavija.

Oni su ukazali na težak položaj radnika u Srbiji, težak život u kapitalizmu i, kako su rekli, "pritiske buržoazije". Među 30 okupljenih aktivista bilo je i onih starijih, koji su nosili crvene zastave i obilježja iz doba komunizma.

Na jednom od transparenata pisalo je: "Socijalizam, jedini izlaz-živeo Prvi maj-dosta bede, dosta kapitalizma".

Na skupu su recitovane revolucionarne pjesme i istaknuta potreba za borbom protiv ugroženosti radnika u Srbiji.

Aktivisti ljevičarskih organizacija su se na istom mjestu pridružili skupu koji su organizarili Udruženi sindikati Srbije (Sloga), Nezavisni policjski sindikat, kao i Sindikat zdravstva Srbije.