Regija
0

Rossin: UNMIK spreman za svaku situaciju na Kosovu

FENA
Prvi zamjenik civilnog upravitelja UN-a na Kosovu Lawrence Rossin izjavio je kako se nada da će proces određivanja statusa Kosova biti okončan bez većih napetosti, ali je najavio da je UNMIK spreman za svaku situaciju.

U intervjuu za prištinski dnevnik "Koha Ditore" od utorka, američki diplomat je rekao da je međunarodna zajednica, sukladno politici UN-a, rezoluciji 1244 i načelima Kontaktne skupine, opredijeljena za očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova i ne dopušta izdvajanje sjevernog dijela i pored "specifičnih okolnosti".

"Vodimo mnogo razgovora s akterima na sjeveru Kosova i tražimo da se ispuni obećanje Beograda i Prištine da neće biti nasilja", rekao Rossin.

On je kazao da se međunarodna zajednica zalaže za poštivanje načela da nema paralelnih struktura, kao i da treba "nastaviti zajedničko djelovanje UNMIK-a i KFOR-a" dodajući da je "UNMIK nazočan i na sjevernom djelu Kosova, isto kao i KFOR".

"Jasno je da sjeverni dio Kosova ima različit etnički sastav, pa zbog toga ima i utjecaja iz Srbije", rekao je zamjenik civilnog upravitelja UN-a na Kosovu, navodeći kako će UNMIK nastaviti surađivati s KFOR-om i da će se baviti i problemima ako ih bude.

Upitan o mogućoj gospodarskoj blokadi Srbije prema Kosovu ako Priština proglasi neovisnost, Lawrence je odgovorio da "sve analize ocjenjuju da bi takva blokada imala kratak učinak".

"Izgleda kako bi to trajalo kratko uzimajući u obzir činjenicu da se već vode razgovori sa susjednim zemljama prema kojima se može orijentirati gospodarstvo", rekao je Rossin.

Na pitanje očekuje li iseljavanje kosovskih Srba poslije proglašenja neovisnosti Kosova, Rossin je rekao da se nada da do toga neće doći.

"Većina kosovskih Srba ovdje je već duže vrijeme i oni su preživjeli mnoge situacije. Teško je reći što će se dogoditi, ali mi planiramo i takvu mogućnost. Ipak se nadamo da se to neće dogoditi", dodao je zamjenik civilnog upravitelja UN-a na Kosovu.

Rossin je dodao da "sve indicije govore da će doći do proglašenja neovisnosti Kosova" i da će u takvoj situaciji glavni tajnik UN-a odlučiti o budućnosti UNMIK-a.