Beograd
0

Ročište Legiji zatvoreno za javnost

SRNA
Milorad Ulemek Legija
Milorad Ulemek Legija
Ročište povodom postupka za privremeno oduzimanje imovine Milorada Ulemeka Legije koje je danas počelo u novootvorenoj sudnici u centralnom zatvoru u Beogradu odlukom sudije zatvoreno je za javnost, zbog zaštite interesa maloljetne Ulemekove djece koji su vlasnici jednog dijela kuće u Žarkovu.

Sudija Milimir Lukić donio je ovakvu odluku na prijedlog Ulemekovog advokata Slobodana Milivojevića.

Milivojević je predložio da javnost bude isključena u vezi sa cijelim postupkom, prije svega zato što se, kako je rekao, pominju maloljetna lica, ali i zbog niza drugih razloga koje nije preciznije objašnjavao.

Milivojević je napomenuo da namjera advokata nije da podaci sa suđenja budu tajni i da nemaju ništa protiv da se oni objave kada se postupak završi.

Sudija Lukić je rekao da su vlasnici kuće koja je predmet ročišta Ulemek, njegova nevjenčana supruga Aleksandra Ivanović kao i njihova maloljetna djeca Mina i Luka Ivanović.

On je odluku o isključivanju javnosti iz postupka obrazložio, pozivajući se na Zakon o krivičnom postupku kojim je predviđeno da javnost može biti isključena radi zaštite interesa maloljetnika, kao i zaštite ličnog i porodičnog života optuženog.

Prisustvo suđenju dozvoljeno je rodbini stranaka u postupku.

Postupak protiv Ulemeka po zahtjevu Specijalnog tužilaštva za privremeno oduzimanje Ulemekove kuće u Ulici Ilije Stojadinovića 87 u Žarkovu vodi se na osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim djelima koji je počeo da se primjenjuje 1. marta ove godine.

To je prvi slučaj na koji se primjenjuje ovaj zakon prema kome teret dokazivanja porijekla imovine snose okrivljeni.

Ukoliko sud prihvati zahtjev za privremeno oduzimanje imovine biće sprovedena finansijska istraga da bi se utvrdilo njeno porijeklo, a ako se pokaže da je imovina stečena nezakonito Ulemeku će kuća biti trajno oduzeta.

Specijalno tužilaštvo je u zahtjevu navelo da je kuća plaćena novcem od otkupa Vuka Bajruševića.

Na suđenju pripadnicima zemunskog klana svjedoci saradnici rekli su da je od otmice uzet otkup od 1,5 miliona njemačkih maraka, od čega je Legija uzeo 500 000.

Ulemek i njegova nevjenčana supruga Aleksandra Ivanović će tokom postupka morati da objasne porijeklo novca kojim su kupili kuću.