Slučaj Pukanić
0

Robert Matanić razgovarat će s USKOK-om

FENA
Robert Matanić, jedan od desetero uhićenih zbog ubistva Ive Pukanića, tvrdi da nije počinio taj zločin, no kako postoje okolnosti zbog kojih ga se povezuje s tim slučajem odlučio je pričati s USKOK-om, doznaje se danas od zagrebačkog odvjetnika Zorana Pilipovića, koji je zbog neslaganja s takvom "strategijom" odlučio ne braniti Matanića.

"Robert Matanić odlučio je već u fazi predistrage skinuti svaku sumnju sa sebe i razgovarati s USKOK-om, a to se kosi s mojim načinom obrane, pa smo se dogovorili da njegovu obranu preuzme drugi odvjetnik", izjavio je Pilipović, opovrgnuvši tvrdnje nekih medija da Matanić želi biti pokajnik.

Nije objasnio koje "posebne okolnosti" povezuju Matanića s atentatom na Pukanića.

Pilipović je rekao da će nakon razmimoilaženja s Robertom Matanićem, kojega je u posljednjih desetak godina zastupao u nekoliko postupaka, preuzeti obranu njegovog bratića Luke, također uhićenog u jučerašnjoj policijskoj akciji u kojoj je u Zagrebu i u istočnoj Slavoniji uhvaćeno deset osoba, među kojima i dvojica srpskih državljana.

Prema još nepotvrđenim informacijama koje su objavili mediji, policija je do Roberta Matanića došla preko broja šasije motocikla na kojemu je bila eksplozivna naprava koja je prošlog tjedna ubila Ivu Pukanića i njegovog suradnika Niku Franjića. Matanić je navodno bio treći kupac mopeda.

Svi uhićeni su još uvijek na kriminalističkoj obradi, a po načelniku Ureda ravnatelja policije Krunoslavu Borovcu, postoji mogućnost da policija zatraži dodatno 24-satno zadržavanje uhićenih.

Borovec je rekao da će policija "kad obavi posao" podnijeti kaznene prijave.

"Zasad je sve to prerano", kazao je, ne želeći reći je li se u razgovoru s uhićenicima otkrilo naručitelja atentata.

Nakon jučerašnje objave snimke muškarca s kacigom koji je dovezao moped u dvorište "Nacionala" dosad se javilo 20 građana i njihove informacije se provjeravaju.

"Kad nedvojbeno utvrdimo da se među uhićenima nalaze osobe s foto robota ili video snimaka o tome ćemo obavijestiti javnost", rekao je, dodavši da policija neće javno iznositi pojedinosti o prikupljenim dokazima.

Borovec je naglasio da se u istrazi surađuje s policijama Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, a pomoć je ponudila i Slovenija.

Robert i Luka Matanić, koji su uhićeni jučer pri pokušaju bijega u Srbiju, bili su dio skupine od 12 Hrvata koje je bugarska policija 2004. sumnjičila za mafijaška ubojstva u Sofiji. Robert Matanić je nakon gotovo devet mjeseci pritvora u svibnju ove godine zbog nedostatka dokaza pušten iz zatvora u Sofiji.

Bugarskoj ga je u rujnu prošle godine izručila Srbija u kojoj je zbog krijumčarenja oružja odslužio dvije i pol godine zatvora.

Prema pisanju tiska, Matanić je do sada šest puta bio kazneno prijavljen zbog oružja, razbojstava, iznuda i udruživanja u grupu radi počinjenja kaznenih djela.

Uz Mataniće u istrazi ubojstva Pukanića uhićen je i Amir Mafalani. Svu trojicu mediji povezuju sa srbijanskim mafijašem Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam.

Pukanićev tjednik "Nacional" nedavno je za njega napisao da je pokušao preuzeti poslove umirovljenog generala Vladimira Zagorca u Hrvatskoj, vrijedne 300 milijuna kuna, ali da je taj posao propao zbog veze Ivane Hodak, kćeri Zagorčeva odvjetnika, i Ljube Pavasovića Viskovića, odvjetnika Hrvoja Petrača koji je u sukobu sa Zagorcem.