Regija
0

RIK: Na osnovu 95 posto prebrojanih glasova Tadiću 50.5, Nikoliću 47.78 posto

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na osnovu 95 posto obrađenih biračkih mjesta u Srbiji Boris Tadić je osvojio 50,5, a Tomislav Nikolić 47,78 posto glasova birača u drugom krugu predsjedničkih izbora, priopćila je u nedjelju u ponoć srbijanska Republička izborna komisija.

Kako je ranije priopćio CeSID, Tadić je osvojio najviše glasova u Vojvodini i u Beogradu, dok je Nikolić imao bolji rezultat na Kosovu i u središnjoj Srbiji.

Izborni pobjednik Boris Tadić obratio se u nedjelju kasno navečer građanima koji su se u središtu Beograda okupili kako bi proslavili njegovu pobjedu te im poručio da je Srbija spremna na suradnju sa svijetom i susjedima, ali da traži da se poštuje Srbija i narodi koji u njoj žive.

"Ne želimo nikome zlo, hoćemo mir i suradnju u regiji, ali hoćemo da se uvažava Srbija, njen narod i svi narodi koji u Srbiji žive", kazao je Tadić dodajući da je njegova pobjeda i potpora ljudima na Kosovu kao i da je spreman na otvaranje Srbije prema svijetu i da za Srbiju očekuje mjesto u Europskoj uniji.

U prvim reakcijama analitičara, pobjeda Tadića ocjenjuje se kao opredijeljenost građana Srbije za nastavak puta ka Europskoj uniji, ali se upozorava na to da bi vrlo skoro moglo doći do krize u vladajućoj koaliciji s obzirom na izostanak predizborne potpore premijera Vojislava Koštunice Borisu Tadiću.

Stari i novi predsjednik Boris Tadić rođen je 15. siječnja 1958. u Sarajevu, u Beogradu je diplomirao kliničku psihologiju na Filozofskom fakultetu, gdje je i magistrirao. Politikom se bavi od studentskih dana, a član Demokratske stranke je od 1990. godine, da bi nakon ubojstva premijera i predsjednika stranke Zorana Đinđića u ožujku 2003., u veljači iduće godine uvjerljivom većinom bio izabran za predsjednika stranke.

Nakon pada režima Slobodana Miloševića, krajem 2000. godine, bio je ministar za telekomunikacije tadašnje SR Jugoslavije, a od 2003. bio je ministar obrane u Savjetu ministara državne zajednice Srbije i Crne Gore.

U lipnju 2004., u drugom krugu predsjedničkih izbora, s 53,24 posto glasova pobijedio je Tomislava Nikolića, koji je tada dobio 45,4 posto glasova birača. Tadić govori engleski i služi se francuskim jezikom, oženjen je i otac dvije kćeri.