Regija
0

Rice očekuje da Rusi budu konstruktivni

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice očekuje da Rusija bude konstruktivna u procesu definiranja kosovskog statusa i doprinese rješenju koje će garantirati stabilnost u regiji.

"Nadam se da su Rusi predani koliko i mi stabilnom rješenju za Balkan i da su konstruktivni. Činjenica je da Kosovo i Srbija nikada više neće biti jedna država, i to je realnost. Ako ne prihvaćate tu realnost, onda sijete nezadovoljstvo i priličnu nestabilnost", kazala je Rice u intervjuu dnevniku USA Today, ističući da "Kosovo i Srbija imaju zasebnu, ali povezanu budućnost, u kojoj je evropska perspektiva za Srbiju važna".

"Ja podstičem naše evropske saveznike da učine sve što je moguće da ohrabre tu evropsku perspektivu. Istovremeno, od Kosova se očekuje da ispuni sve obaveze koje je Ahtisaarijev plan naznačio u pogledu poštovanja manjina i vjerskih objekata. To je ono na šta se moramo koncentrirati, jer nema svrhe dalje pregovarati. Očigledno je da sporazuma dvije strane neće biti i mi moramo ići dalje logikom Ahtisaarijevog plana", kazala je Rice.

Dodala da se nada da je to moguće učiniti "u duhu u kojem je radila 'trojka'".

"Trojka je radila dobro i zajednički i osigurala da se strane obavežu da se neće prikloniti nasilju. Ja se iskreno nadam da će Rusija, Evropa i SAD ići naprijed konstruktivno", kazala je Rice.

U međuvremenu su predstavnici SAD i država EU u Vijeću sigurnosti odbacili ruski prijedlog predsjedničke izjave s obzirom na to da je sadržala poziv na nastavak pregovora o Kosovu.

"Naš stav o tome se fundamentalno razlikuje u odnosu na ruski", rekao je američki ambasador Zalmay Khalilzad.

"Mi i Evropljani smatramo da je pregovarački proces iscrpljen. Vrijeme je da Vijeće sigurnosti odluči i ako ne donese odluku, mora se tražiti način da se rješenje problema nađe izvan Vijeća. Zbog te fundamentalne razlike - našeg stava da su pregovori iscrpljeni i ruskog da je sporazumno rješenje moguće, nije bilo osnova za dogovor o predsjedničkoj izjavi. O Kosovu ćemo svakako razgovarati 19. decembra", kazao je Khalilzad.