Vuk Jeremić
0

"Rezolucijom dobijamo obustavu priznavanja Kosova"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je danas da je prvi cilj inicijative Srbije u Ujedinjenim nacijama da se od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i da se obustavi priznavanje ovog akta, a dugoročni cilj je da se dvije strane vrate za pregovarački sto.

"Kratkoročni dobitak bit će taj što više nijedna zemlja, koja do sada nije priznala jednostranu nezavisnost Kosova, to neće učiniti dok Sud bude razmatrao to pitanje", rekao je Jeremić gostujući na televiziji "Pink".

"Dugoročno, nakon što Sud bude donio svoj stav - a mi vjerujemo da će to biti da je proglašenje nezavisnosti u neskladu s međunarodnim pravom – bit će stvoren prostor da se vratimo za pregovarački sto", dodao je on.

Upitan o eventualnoj povezanosti sadašnje krize u Gruziji i problema Kosova, Jeremić je rekao da je Srbija oduvijek ukazivala da jednostrana nezavisnost predstavlja opasan presedan za ostale zemlje svijeta.

"Na Kavkazu se pokazalo koliko militaristički pristup ovakvom problemu može da bude opasan. S druge strane je legalistički pristup kakav ima Srbija. Mi smatramo da su na planu međunarodnog prava naši argumenti superiorni i nadamo se da ćemo uspeti da rješavanje ovog problema usvajanjem rezolucije (u Ujedinjenim nacijama) prebacimo na taj teren", rekao je on, javio je Tanjug.

Jeremić će od sutra boraviti u New Yorku gdje će i formalno pokrenuti proceduru da Generalna skupština UN-a zatraži savjetodavno mišljenje od Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Kako je saopćilo Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, Jeremić će u New Yorku predati zvanični prijedlog rezolucije Republike Srbije u zvaničnu proceduru Generalne skupštine UN-a.