Alijansa za budućnost Kosova
0

Rezolucija UN-a najteži udarac Kosovu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Alijansa za budućnost Kosova ocijenila je danas da je usvajanje incijative Srbije u UN-u da Međunarodni sud pravde ocijeni zakonitost proglašavanja nezavisnosti Kosova najteži udarac koji je posljednjih devet mjeseci zadat Kosovu.

Ocijenivši odluku Generalne skupštine UN-a "teškim i neopravdanim neuspjehom vlade Kosova", Alijansa prenosi "duboko uznemirenje da će se štete i posljedice ove odluke osjećati tokom procesa međunarodnog priznavanja Kosova".

U saopćenju te stranke navedeno je da je tokom cijelog minulog perioda bila potrebna mnogo veća ozbiljnost kosovskih institucija u procesu lobiranja i međunarodnog priznavanja, prenio je Tanjug.

Alijansa je istakla da je odluka Generalne skupštine UN-a "neuspjeh Vlade Kosova u vanjskoj politici" i da "vlada treba da prestane sa uspavljujućom diplomatskom aktivnošću".

Stranka Ramusha Haradinaja se zauzela da se, zajedno sa međunarodnim prijateljima, radi na "minimiziranju posljedica rezolucije", uvjerena da će "inicijativa Srbije doživjeti neuspjeh".