Boris Tadić
0

"Rezolucija o Srebrenici je spremna"

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je rezolucija o Srebrenici spremna i da će je vlada razmatrati u najskorije vrijeme i da se moraju razdvojiti rezolucija o Srebrenici i rezolucija o srpskim žrtvama.

Tadić je rekao je za sutrašnju "Politiku" da je inicirao rezoluciju o Srebrenici, jer smatra da "to pitanje nije ni stranačko niti političko, već vrijednosno i moralno".

  • Ovom rezolucijom se skida i anatema s našeg naroda, štiti naš nacionalni interes, i ona će biti potvrda da ne postoji kolektivna krivica i da svaki zločinac ima svoje ime i prezime, rekao je Tadić za "Politika", prenosi RTS.

Predsjednik je naveo da je rezolucija o Srebrenici spremna i da će je Vlada Srbije razmatrati u najskorije vrijeme.

  • Znam da nije dočekana svugde s odobravanjem, nisam to ni očekivao, ali na kraju usvajanje ove rezolucije biće od koristi i za narod i za državu Srbiju. Moramo pokretati inicijative koje mjenjaju stvarnost u pozitivnom smjeru, rekao je Tadić.

Predsjednik Srbije je istakao da se moraju razdvojiti rezolucija o Srebrenici i rezolucija o srpskim žrtvama, i naveo da će obje biti usvojene.

  • Svi doživljavamo patnju ličnih i nacionalnih žrtava, ali srpski narod i država će pokazati da saosećaju i s tuđim žrtvama. Zločinci moraju biti kažnjeni za svoja nedjela zbog žrtava i njihovih porodica i zbog pomirenja naroda na Balkanu, rekao je Tadić.

Samo takvom politikom, kaže Tadić, možemo braniti pravo na sjećanje i na naše žrtve.

  • Samo takvom politikom uvažavanja tuđe patnje i odavanja poštovanja tuđim žrtvama jeste moguće na međunarodnom planu sticati kredibilitet i za vođenje nacionalne politike, kazao je Tadić.

Predsjednik Srbije je pozvao "sve aktere na političkoj sceni Srbije da se uzdrže od strančarenja, zloupotrebe ove teme, jezika mržnje“, kako bi se postigao konsenzus o tom pitanju, prenosi Tanjug.