Spor oko imena države
0

"Republika Sjeverna Makedonija" (ni)je prihvatljiva?

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodni posrednik UN u sporu između Skoplja i Atine u vezi sa imenom "Makedonija" Metju Nimic zatražio je od obje strane da mu tokom ove nedelje dostave svoja mišljenja u vezi sa prijedlogom da se nekada najjužnija jugoslovenska republika ubuduće zove "Republika Sjeverna Makedonija" ili skraćeno "Sjeverna Makedonija".

Tokom vikenda obje strane analizirale su Nimicov prijedlog, a već sutra (18. avgusta), prema najavama, on bi trebalo da se sastane sa grčkim pregovaračem Adamandiosom Vasilakisom i čuje stav Atine. Sa makedonskim pregovaračem Zoranom Jolevskim sastaće se kasnije, čeka se termin.

Medijator  Nimic je, pokušavajući da ubijedi obje strane da nađu kompromis za spor dug 17 godina, Skoplje i Atinu posjetio početkom jula.

Prema šturim informacijama, koje su se tada pojavile u javnosti, Nimic je predložio dvojnu formulu sa Republikom Sjeverna Makedonija (Republic of North Macedonia) za međunarodnu i ustavno ime za unutrašnju i bilateralnu upotrebu, ali sa preporukom UN, da države upotrebljavaju složeno ime. 

U odnosu na identitet, ponovo nezvanično, Nimic je ponudio dvije opcije - jezik i identitet da se označe kao "makedonski", ali sa latiničnom transkripcijom ili druga opcija -  u zagradi u dijelu identiteta i jezika da stoji "makedonian", a da se u nastavku navede složeno ime zemlje Republika Sjeverna Makedonija.

Prema diplomatskim izvorima, i Skoplje i Atina podržavaju ovaj prijedlog, ali uz različito viđenje primjene tog naziva. Grčka insistira na upotrebi novog imena u sveukupnoj međunarodnoj praksi, dok  se Skoplje zalaže da se zemljama koje su priznale Makedoniju pod njenim ustavnim imenom omogući da je tako oslovljavaju i ubuduće.

Makedoniju je pod njenim ustavnim imenom do sada priznalo 125 zemalja, među kojima su SAD, Rusija, Kina i neke zapadnoevropske zemlje, kao i sve bivše jugoslovenske republike. Posljednja  je to učinila Andora. 
U vezi sa priznavanjem ustavnog imena, prošle godine zabilježena je prava diplomatska ofanziva. Makedoniju su pod ustavnim imenom priznale,  na primjer, Čile i Indija, a grčki adut u tom periodu bio je da su Panama, Demokratska Republika Kongo i  Meksiko promijenile  stav i da neće koristiti ustavno ime Makedonije. 

Prema pisanju makedonskih medija, međutim, ove zemlje demantovale su zvaničnu Atinu i makedonskom Ministarstvu inostranih poslova (MIP) potvrdile da ostaju pri svojim odlukama o upotrebi ustavnog imena ove zemlje. 

Iz Atine je potvrđeno da je ambasador Vasilakis spreman da se tokom ove sedmice u Njujorku sastane sa posrednikom Nimicom, a takav stav očekuje se i od zvaničnog Skoplja. 

Prema pisanju grčkih medija, moguće je da makedonski posrednik Joleski "ponese i neko iznenađnje, u posljednjem trenutku".

Makedonsko ime i istorija, posebno poslije raspada Jugoslavije 1991. godine, postalo je predmet rasprave između Atine i Skoplja. 

Ključni grčki argument je da korišćenje imena "Makedonija" predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer Grci tako nazivaju svoju sjevernu oblast.
Pregovori o iznalaženju rješenja spora između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

UN su, radi rješavanja problema, imenovale Metjua Nimica za specijalnog posrednika, koji je do sada održao više sastanaka sa predstavnicima dvije strane i iznio nekoliko prijedloga.

Posljednji prijedlog koji je Nimic ponudio bio je naziv "Sjeverna Makedonija", a ranije su kao najčešća imena pominjana: "Republika Gornja Makedonija", "Nova Republika Makedonija" i "Republika Makedonija - Skoplje".

Grčka je na samitu NATO-a u Bukureštu, početkom aprila prošle godine, zbog neriješenog problema u vezi sa nazivom "Makedonija", uložila veto na njen prijem u Alijansu, što je proizvelo vanredne parlamentarne izbore u Makedoniji.

Na izborima je apsolutnu većinu osvojila vladajuća VMRO-DPMNE.
Ista partija pobijedila je i na predsedničkim izborima maja ove godine, kada je predsjednik postao Đorđe Ivanov, ali i osvojila vlast u većini skupština opština, uključujući i mjesta gradonačelnika.

Makedonija je u članstvo UN primljena 8. aprila 1992. godine pod privremenom odrednicom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM).