Regija
0

REKOM dobio podršku UNDP-a

FENA
Ured visokog komesara za ljudska prava i Program za razvoj (UNDP) podržali su Inicijativu za osnivanje REKOM-a.

Pomoćnik glavnog sekretara UN-a za ljudska prava, Ivan Šimonović razgovarao je u sjedištu UN-a u New Yorku s delegacijom Koalicije za REKOM i izrazio neupitnu podršku Ureda visokog komesara za ljudska prava (OHCHR) Inicijativi za osnivanje REKOM-a.

Šimonović je obećao pomoć Ureda visokog komesara u koordinaciji komunikacije između nacionalnih institucija u čijoj je nadležnosti donošenje odluke o osnivanju zajedničke Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i žrtvama.

Snažnu podršku Inicijativi za osnivanje REKOM-a dao je i zamjenik direktorice Regionalnog ureda UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Haoliang Xu, na sastanku s delegacijom Koalicije za REKOM u New Yorku.

On je istakao spremnost UNDP-a da svoje prisustvo u postjugoslavenskim zemljama koristi za zagovaranje osnivanja REKOM-a.

Delegacija Koalicije za REKOM razgovarala je s ekspertima Međunarodnog centra za tranzicijsku pravdu o uključivanju državnih institucija postjugoslavenskih zemalja, od kojih zavisi formiranje zvanične međudržavne komisije za činjenice o ratnim zločinima i žrtvama, u proces REKOM.

O Inicijativi za REKOM, u kontekstu podrške različitih grupa civilnog društva, delegacija Koalicije za REKOM govorila je studentima New York School of Law.

Delegaciju Koalicije za REKOM činili su: Nataša Kandić (Fond za humanitarno pravo, Srbija), Igor Mekina (novinar i publicist, Slovenija), Dino Mustafić (pozorišni i filmski reditelj, Bosna i Hercegovina), Dženana Karup-Druško (novinarka, Bosna i Hercegovina), Daliborka Uljarević (Centar za građansko obrazovanje, Crna Gora), Avni Melenica (Udruženje žrtava "22. maj", Kosovo), Vesna Teršelič (Documenta, Hrvatska), Maja Mićić (Inicijativa mladih za ljudska prava, Srbija) i Mario Mažić (Inicijativa mladih za ljudska prava, Hrvatska), saopćeno je iz REKOM-a.