Regija
0

Rehn: Sve zavisi od Srbije

FENA
Bruxelles je spreman da učini sve da ubrza proces koji vodi ka tome da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Uniji čim se ispune nužni uvjeti, kazao je evropski povjerenik za proširenje EU Olli Rehn u utorak nakon susreta s potpredsjednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem.

On je rekao da je tačno da neće suspendirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali će odgoditi njegovu primjenu dok Srbija ne počne u potpunosti da sarađuje s Tribunalom.

"To je čvrst stav Evropske komisije, koji će ona zadržati i u budućnosti. Nadam se da će se to desiti uskoro; međutim, to zavisi od Srbije", kazao je Rehn.

Potpredsjednik Vlade Božidar Đelić je Olliju Rehnu predstavio Nacionalni program Srbije za evropske integracije, čijim bi provođenjem Srbija u potpunosti bila spremna da do kraja 2012. postane član EU.

Rehn je nacrt plana ocijenio kao veoma ambiciozan i ostvarljiv, ali i naveo da će Evropska komisija odgoditi primjenu prijelaznog trgovinskog sporazuma sve dok ne bude procijenjeno da je Srbija dostigla punu saradnju sa Haškim sudom.

Đelić je izjavio da bi formiranje stabilne Vlade Srbije omogućilo da se prije kraja ljeta ratificira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

"Očekujem da će jedna socijalno odgovorna i proevropska vlada biti formirana veoma brzo i da će se formirati veoma široko, nadam se i 100 posto glasova u budućoj skupštini Srbije za ratifikaciju SSP-a", kaže on.

"Uz dodatnu saradnju s Haškim tribunalom to bi omogućilo da Srbija postigne tri cilja: stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU, postizanje režima bez viza za putovanja srpskih građana u zemlje Unije i da Srbija dobije pravo da koristi sredstva iz strukturnih fondova EU", rekao je Đelić.