Slovenski mediji
0

Regionalna konferencija je neuspjeh Evropske unije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Slovenski mediji u nedjelju komentiraju regionalnu konferenciju održanu u subotu na Brdu kod Kranja na koju zbog Kosova nije došao srbijanski predsjednik Boris Tadić što mediji ne ocjenjuju neuspjehom organizatora nego Evropske unije.

"Konferencije se nećemo sjećati ni po čemu jer je Slovenija postavila previsok cilj - dovesti za isti stol predstavnike Kosova i Srbije, a to nije uspjelo, pa je time pala i sama ideja toga skupa", iznio je u komentaru za Slovensku televiziju novinar Edo Žitnik, nekadašnji dopisnik iz Bruxellesa.

"Pahor je zaboravio da do proboja u takvim stvarima ne dolazi pukim slučajem, a na cjedilu ga je pred samu konferenciju ostavila i Evropska unija jer je samo ona mogla Tadiću dati ponudu koju ne bi mogao odbiti", kazao je Žitnik koji nedolazak visokih evropskih predstavnika na konferenciju na Brdu vidi i u činjenici da uskoro, iako u drugom formatu, slijedi slična konferencija koju priprema Španija kao zemlja predsjedavajuća EU-a.

"Obje konferencije na istu temu ne mogu biti uspješne, samo jedna", tumači Žitnik koji smatra da je slovenska diplomacija u organizaciji konferenciji trebala djelovati diskretnije, a ne "medijskom diplomacijom" postavljati visoke ciljeve koji na kraju nisu ispunjeni.

"To je bila gorka lekcija za Sloveniju", ocijenio je u komentaru za Slovensku televiziju Žitnik.

Ljubljansko "Delo" u nedjelju ističe velike napore koje je Pahor uložio da bi na regionalnu konferenciju doveo Tadića, što se na kraju pokazalo uzaludnim, ali dodaje da slovenski premijer krnji sastav neformalnog sastanka na dušu stavlja Evropskoj uniji, a ne Tadiću za čiji je nedolazak pokazao mnogo razumijevanja, rekavši da su mu i dalje otvorena vrata da sudjeluje u takvoj inicijativi, ali da je konferencija bila propuštena prilika za Evropu.

Vodeći slovenski list pojašnjava da je Pahor upozorio kako je Evropa i sama podijeljena kad je riječ o Kosovu jer neke članice EU-a Kosovo ne priznaju kao samostalnu državu, a isto su tako prisutne podjele i kad je riječ o stajalištu pojedinih članica prema proširenju na područje zapadnog Balkana.

To je Evropa koju već poznajemo iz sličnih situacija u prošlosti, kad nije znala prepoznati "prelomne trenutke" za cijelu regiju niti ocijeniti koje šanse ta regija pruža Evropi i odlučiti se da li regija treba ići putem koju nudi njen potencijal ili zastati zbog bilateralnih problema koji postoje, ali koji se mogu riješiti boljom regionalnom suradnjom, ocjenjuje "Delo".

Slovenski premijer Borut Pahor u subotu je nakon konferencije rekao da Evropu treba upozoriti kako se ne bi dogodilo prvi put da takve prilike za regiju propadnu jer ih je EU podcjenjivala.