Regija
0

Redding: Još nema kompromisa s Hrvatskom

FENA
Potpredsjednica Evropske komisije Viviane Redding izjavila je u utorak da još nije postignut kompromis s hrvatskom vladom o evropskom nalogu za hapšenje i da očekuje da Hrvatska promijeni zakon o pravosudnoj saradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Evropske unije.

"U ovoj fazi nema kompromisa s Hrvatskom. Očekujemo da se zakon promijeni", izjavila je Redding u Helsinkiju, gdje je sudjelovala u dijalogu s građanima.

Na pitanje o mogućem sastanku s hrvatskim ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem, Redding je izrazila nadu da će on doći u Bruxelles. "Nadam se da će hrvatski ministar pravosuđa doputovati u Bruxelles kako bi se nastavili razgovori o tom pitanju", rekla je Redding, prema transkriptu dijaloga s građanima koji je objavila Evropska komisija.

Evropska komisija je prošle sedmice započela postupak konsultacija sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora, zbog toga što hrvatski zakon o nalogu za hapšenje nije u skladu s evropskom pravnom stečevinom.

Zemlje članice imaju deset radnih dana da se očituju o tom pitanju, a nakon toga će se odrediti sankcije Hrvatskoj, osim ako se ona u sljedećih nekoliko dana ne uskladi s evropskim zakonima. Komisija može, ali ne mora uvažiti mišljenje zemalja članica, jer je po pristupnom ugovoru ona nadležna za aktiviranje zaštitnih mjera.

Nakon toga, telefonski su razgovarali premijer Zoran Milanović i predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso i prema neimenovanim izvorima postigli kompromis, koji još niko nije službeno potvrdio. U Komisiji službeno kažu da se rješenje traži i da se u tu svrhu pokušava organizirati sastanak povjerenice Redding i ministra Miljenića, koji bi se trebao dogoditi u sljedećih nekoliko dana.