Slovenija
0

Reakcije na susret Sanader - Pahor

FENA
Slovenska i hrvatska stajališta o graničnom prijeporu nisu se nimalo približila nakon prvog susreta predsjednika vlada Boruta Pahora i Ive Sanadera, nego su oni u dvorcu u Mokricama prvi put licem u lice iznijeli već poznata gledišta dviju država, ocjenjuju u prvim komentarima večeras slovenski mediji.

Slovenska televizija večeras navodi kako je susret Sanader - Pahor na određen način bio "iznuđen" kako bi obojica pokazala da "dvije države ipak komuniciraju" iako se, kako dodaje, znalo da na njemu neće biti pomaka. Komercijalna televizijska postaja POP-TV navodi da se stajališta dviju država nakon Mokrica nisu pomaknula ni za milimetar.

Odnosi s Hrvatskom, granično pitanje, ali i očiti pritisci na Sloveniju da razmisli o nastavku blokade, potaknuli su i raspru o tome tko je za sadašnje nevolje kriv. U raspru su se upleli bivši premijer Janez Janša i predsjednik vanjskopolitičkog parlamentarnog odbora Ivo Vajgl.

Vajgl je za Slovenski radio rekao kako iza hrvatske tvrdokornosti da ustraje na presudi ICJ-a stoji "neki nepoznat dogovor" Janše i Sanadera.

Janša je rekao da su upravo Pahorovi Socijalni demokrati (SD) u vrijeme kad je on vodio vladu spremno prihvatili izjavu s Bleda da prijepor u načelu treba predati međunarodnom sudskom tijelu. Tada su tražili da se na to u konačnici ne smije pristati ako Hrvati ne prihvate da sudski pravorijek uključi "načelo pravičnosti", što je izazvalo bilateralni zastoj u rješavanju pitanja, a onda i u hrvatskom pristupnom procesu s EU-om.

Komentator informativnog portala Razgledi ističe kako je znakovito da su na slovenskoj strani Pahorove "tvrde izjave" o uvjetovanju deblokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om pozdravile dvije oporbene stranke iz "nacionalističkog bloka".

Prvi je naime na konferenciji za novinare reagirao Zmago Jelinčič koji je rekao da je Pahor prvi predsjednik slovenske vlade s takvim stajalištem da je spreman i riskirati kako bi izborio slovenske nacionalne interese.

Bojan Šrot, predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) koja još razmišlja hoće li i otvoreno poduprijeti referendum o ulasku Hrvatske u NATO, pohvalio je Pahorovo "državotvorno stajalište" prema Hrvatskoj u postizanju izlaza na otvoreno more.