Serge Brammertz
0

"Ratko Mladić sigurno ima pomagače"

SRNA
Serge Brammertz (Foto: Reuters)
Serge Brammertz (Foto: Reuters)
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je danas da je izvjesno da se haški bjegunac Ratko Mladić ne krije sam, a istraga je skoncentrisana upravo na njegove pomagače.

"Ako je Mladić do sada bio uspješan u skrivanju, sigurno za to postoje razlozi. On je profesionalac i zna kako da se krije i preduzme kontra-mjere kada ga neko traži. Jasno je da nije sam i da ima podrušku nekih ljudi", rekao je Brammertz u Beogradu, na konferenciji za novinare.

Brammertz je danas održao sastanak sa tužiocem za ratne zločine Srbije Vladimirom Vukčevićem i njegovim operativnim timom, na kojem su razgovarali o saradnji i procesuiranju mreže pomagača.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće govoriti o punoj saradnju Srbije sa Tribunalom, Brammertz je rekao to je bio proces sa više nedostaka u prošlosti, ali da je danas drugačije.

"Nakon hapšenja Karadžića bili smo optimisti da će doći do daljih hapšenja, ali se to nije desilo. Sarađujemo sa srpskim vlastima da bi došli do toga zašto nisu uhapšeni i ko pruža zaštitu Mladiću i Goranu Hadžiću", rekao je.

On je istakao da je od 2008. godine bilo poboljšanja, ali je dodao da ima još dosta toga da se uradi.

"Vrijeme curi za Tribunal i žrtve. Mladićevo hapšenje je prioritet broj jedan", rekao je Brammertz i dodao da je se ovdje radi i o kredibilitetu međunarodne zajednice.
Odgovarajući na pitanje koji je glavni nedostatak što nema pune saradnje, Brammertz je rekao da su vlasti spremne da se on uhapsi, tako da je teško dati "crno-bijeli odgovor".

On je ocijenio da je jako teško procesuirati i sudski goniti one koji su pružali podršku haškim bjeguncima.