Regija
0

Ratko Mladić se izvinio zbog vrijeđanja suda

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić, optužen za genocid i druge zločine u BiH, na suđenju u Haagu se “izvinio svima” zbog toga što je minulih dana vrijeđao svjedoka optužbe i glasnim upadicama ometao proces. Mladićevo izvinjenje sudijama i tužiocima prenio je njegov branilac Branko Lukić, ali na dijelu sjednice zatvorenom za javnost.

Sudija Bakone Moloto, koji vodi suđenje u odsustvu predsjedavajućeg Alphonsa Orieja, nedugo zatim je javnosti objelodanio da se general Mladić izvinio. Sam optuženi nije govorio u sudnici.

Mladić je u ponedjeljak, tokom svjedočenja Aernouta van Lyndena, ratnog dopisnika britanske televizije Sky iz Sarajeva, povišenim glasom nazvao svjedoka “špijunom CIA-e” i “lažljivom džukelom”, nepovezano govoreći da “nije brojao mrtve Srbe” i da, “jašući na ‘tomahavkama’, ubijaju sirotinju”. Iako je Mladićev mikrofon bio isključen, njegove riječi mogle su se čuti i na galeriji za publiku, odvojenoj od sudnice neprobojnim staklenim zidom.

Poslije protesta tužioca Dermota Groomea u četvrtak i upozorenja sudije Molota da se Mladić ne ponaša primjereno, branilac Lukić je Mladićeve “pretjerane reakcije” pripisao njegovom narušenom zdravstvenom stanju, podsjećajući da je optuženi preživio tri moždana udara.

Lukić je tvrdio da je, stoga, Mladić sklon lakom iritiranju i da se brzo uzbuđuje. “Van Lyndenov iskaz veoma je uznemirio Mladića, koji ga je smatrao lažnim”, kazao je branilac. Napominjući da Mladić, uz zdravstvene tegobe, “ima problema s hranom” i da “ne može sam sebi da priprema doručak”, Lukić je sugerisao da su pretjerane reakcije optuženog izazvane i time što je on u sudnici “umoran, gladan i bolestan”.

Odbrana se usprotivila prijedlogu tužilaca da Mladićev mikrofon bude stalno uključen iz predostrožnosti, ocjenjujući da bi time bila narušena njegova povjerljiva komunikacija sa advokatima. Advokat Lukić obećao je i da će članovi tima odbrane učiniti sve što mogu da ubuduće spriječe Mladićeve pretjerane reakcije u sudnici.

Sudija Moloto, međutim, to nije prihvatio kao objašnjenje zašto je Mladić vrijeđao svjedoka Van Lyndena. “Recite svom klijentu da se mora primjereno ponašati ako želi da prati suđenje. Neka sjedi šutke i prestane da vrijeđa svjedoke. Ako želi nešto da vam kaže, neka kaže tiho ili vam pošalje cedulju. Ukoliko se ne bude ponašao primjereno, ovaj sud može preduzeti mjere”, ponovio je upozorenje sudija Moloto koje je dao tokom suđenja u četvrtak.

Mladićeva odbrana završila je unakrsno ispitivanje bišeg evropskog mirovnog izaslanika Colma Doylea. Branilac Dragan Ivetić sugerisao je da je u proljeće 1992., kada je Doyle bio na dužnosti u Sarajevu, Vojska Republike Srpske (VRS) artiljerijom gađala zgradu Televizije Sarajevo zbog toga što su iz nje djelovale “muslimanske paravojske”. Doyle je, međutim, rekao da je u to vrijeme često boravio u zgradi TV Sarajevo, ali da nikada nije vidio vojnike, niti dokaze da se iz zgrade otvara vatra.

Ratko Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih općina, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje “plavih šljemova” Ujedinjenih nacija (UN) za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Suđenje Mladiću bit će nastavljeno u ponedjeljak, 27. augusta, javio je BIRN.