Više informacija o kretanju
0

Ratko Mladić se 2008. godine krio u Novom Beogradu

Sarajevo-x.com
Ratko Mladić
Ratko Mladić
"Znamo daleko više o kretanju Ratka Mladića, nego do prije nekoliko mjeseci kada smo imali podatke o njegovom kretanju do decembra 2005. godine i kada nam se trag o njemu gubio zaključno sa februarom 2006. godine", kazao je za srbijanski Blic ministar Rasim Ljaljić, predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom.

Zbog uspjeha potrage Ljaljić je odbio dati više informacija o kretanju Mladića, ali je odbio i komentarisati navede lista New York Times da je jedan istražitelj motrio na haškog bjegunca koji se krio u stanu na Novom Beogradu tokom 2008. godine.

Tužilac Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine, potvrdio je da je 2008. godina "najviši" datum koji se do sada spominjeo u javnosti, kada je riječ o saznanju srpskih službi o kretanju Ratka Mladića. Vekarić je dodao da mu nije poznato da je neki istražitelj motrio na Mladićev stan 2008. godine, ali da je to moguće, objavio je Blic.

U tekstu koji je jučer objavio New York Times, pod naslovom "Zaštitnici u Srbiji blokiraju potragu za osumnjičenim za ratne zločine", list se poziva na neimenovanog istražitelja koji je tokom 2008. godine motrio stan u kojem se krio najtraženiji haški bjegunac i koji tvrdi da on nikad nije napuštao stan, čak ni da ode do parka, pa je to bilo kao da je u kućnom pritvoru.

"Gospodin Mladić je bio veoma disciplinovan. Ostajao je u svom stanu, a hrana i potrepštine su mu donošene. Živio je u visokoj zgradi sa 40 drugih stanova, u Novom Beogradu gdje na 70.000 ljudi ima 54 policajca", naveo je neimenovani istražitelj.

Njujorški dnevnik naveo je da istražitelji i prijatelji Mladića kažu da je sada mreža njegovih pomagača pala na jednu do dvije osobe - na duboko lojalne saradnike, vjerovatno s vezama iz bivše JNA.

Također, list navodi da će biti mnogo teže uhapsiti Mladića nego Karadžića, jer se Mladić ne prerušava, već živi u dubokoj tajnosti i vjerovatno je bolestan.

U tekstu od petka New York Times piše i to da je Ratko Mladić, koga sada skriva šačica lojalnih suradnika, "zreo" da bude uhvaćen, ali ublažavanje stavova više evropskih država, koje sada navode da njegovo hapšenje ne treba biti preduvjet za prijem Srbije u Evropsku uniju, nameće pitanje da li će se on i kada suočiti s pravdom.