Društvo za ugrožene narode
0

"Ratko Mladić je u Srbiji godinama uživao podršku"

Sarajevo-x.com
Tilman Zülch
Tilman Zülch
Evropska unija se ne smije zadovoljiti hapšenjem ratnog zločinca Ratka Mladića na koje se već godinama čeka, stav je Društva za ugrožene narode - Internacional.

"Sada Evropska unija od Beograda treba odlučno tražiti bezuslovno priznanje jedinstva i suverenosti Bosne i Hercegovine", izjavio je predsjednik Društva za ugrožene narode – Internacional, Tilman Zülch, povodom današnjeg hapšenja Ratka Mladića.

"Očito je da je srbijanski predsjednik samo nakon masivnog pritiska spreman na stvarne ustupke. To bi Evropi trebala biti pouka", kazao je ovaj borac za ljudska prava.

Početkom juna ove godine glavni tužitelj Tribunala u Den Haagu Serge Brammertz pred Vijećem sigurnosti UN-a podnijeće izvještaj o suradnji institucija Srbije sa Haškim tribunalom. Nakon toga bi trebalo biti odlučeno da li će Srbiji biti odobren status kandidata za pristup Evropskoj uniji.

Zülch podsjeća da je Mladić u Srbiji godinama uživao podršku, a očigledno i zaštitu od strane vlasti u Srbiji.

"Današnji predsjednik Srbije Boris Tadić bio je na funkciji ministra odbrane u isto vrijeme kada je 2003. i 2004.godine haški bjegunac Mladić boravio u kasarnama i vojnim objektima Vojske Srbije."

"Do kraja marta 2002. godine Mladić se prema podacima kojima raspolaže naša organizacija slobodno i neometano kretao Beogradom iako je Haški tribunal još 1995.g. za njim raspisao potjernicu i zahtijevao njegovo hapšenje. Sve do novembra 2005.godine Mladić je redovno primao vojnu penziju", istaknuto je.

"Da su Ratko Mladić i Vojska Republike Srpske, kojom je komandovao, i koju je Međunarodni sud pravde u Den Haagu proglasio odgovornom za genocid u Srebrenici, imali ciljanu podršku režima iz Srbija dokazuje i činjenica da je Mladić u vremenu između 1991. i 1994. godine tri puta unaprijeđen iz Srbije", kazao je Zülch.

Nakon odlaska u penziju u Republici Srpskoj 1996. godine dodijeljena mu je funkcija oficijelnog savjetnika Kriznog štaba Vojske Srbije, gdje je ostao do definitivnog odlaska u penziju 2002.godine.