Uoči protesta srpskih radikala
0

Ratko Mladić apelovao da se zbog njegovog hapšenja ne izazivaju neredi

Sarajevo-x.com/SRNA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Haaški optuženik Ratko Mladić je preko svog advokata Miloša Šaljića u subotu apelovao da se zbog njegovog hapšenja ne izazivaju neredi. Naime, srpski radikali su za nedjelju najavili protesni mitig u Beogradu, koji bi se trebao održati u 19 sati.

Mladićev advokat Miloš Šaljić je rekao, prenose srbijanski mediji, da "Mladić ne želi da zbog njegovog hapšenja dođe do krvoprolića na ulicama".

Advokat tvrdi da je Mladićevo zdravstveno stanje nepromijenjeno, zbog čega je tražio da ga pregleda i predsjednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović. Šaljić tvrdi da je Mladiću potrebno zbrinjavanje u medicinskoj ustanovi.

"Potrebna mu je ozbiljna njega kako bi se osposobio za sve što ga čeka u Haagu. Ali imajući u vidu na koji način razmišljaju vlasti u Srbiji, sumnjam da će to dozvoliti. Mladić je svjestan da ide u Haag, ali jedino se želi malo oporaviti prije odlaska", izjavio je Šašljić.

Advokat Šaljić je prenio novinarima i to da je Mladić zatražio da ga puste na kćerkin grob, ali i da želi da ga posjete stari prijatelji Ljiljana Bulatović i Mićo Grubor. Šaljić je potvrdio i da je Mladić dobio jagode koje je tražio, a u ponedjeljak će dobiti i televizor.

Međutim, još uvijek se ne zna hoće li mu biti dozvoljeno da posjeti grob kćerke Ane koja se ubila 1994. godine.

Srpska radikalna stanka (SRS) očekuje da će sutrašnji protest u Beogradu zbog hapšenja generala Ratka Mladića proteći bez incidenata. Visoki funkcioner SRS-a Vjerica Radeta rekla je danas da je miting pod nazivom "Saradanja sa Haškim tribunalom predstavlja izdaju srpskih nacionalnih interesa" stranka uredno prijavila u skladu sa zakonom, 72 sata prije početaka okupljanja u Beogradu.

Radeta ne očekuje nerede i incidente na mitingu ispred zgrade Narodne skupštine, jer, kako kaže, "članovi i simpatizeri SRS nisu nikada bili ni u kakvim ekstremnim grupama".

Za razliku od prijavljenog protesta u organizaciji SRS-a, u MUP-u Srbije navode da će biti zabranjeni svi drugi neprijavljeni skupovi, bez obzira na to što su najavljeni.

Pokret "Naši 1389" pozvao je svoje simpatizere da, također, ispred Narodne skupštine i u isto vrijeme kad i radikali, protestuju zbog hapšenja Mladića.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić apelovao je danas na SRS da sutrašnji protestni miting u Beogradu protekne mirno, napominjući da će policija biti spremna da reaguje ikoliko bude narušavanja javnog reda i mira.

Kada je riječ o skupovima ekstremističkih grupa i nekih drugih organizacija, Dačić je rekao da će policija reagovati u skladu sa zakonskim propisima.