Nova akcija srpske policije
0

Ratka Mladića tražili u restoranu i etno selu

SRNA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Policija Srbije je završila pretres tri lokacije u potrazi za osobama koje se dovode u vezu sa bivšim komandantom Vojske Republike Srpske generalom Ratkom Mladićem.

Prema nezvaničnim informacijama uhapšena je jedna osoba, međutim o tom hapšenju nije bilo nikakvih zvaničnih potvrda, javlja RTS-a.

U potrazi za Mladićem, policijske snage pretresle su dva objekta u Beogradu i jedan u Aranđelovcu. Između deset i petnaest pripadnika specijalnih jedinica pretresli su restoran "Bajka" na Košutnjaku i privatni stan vlasnika tog restorana Gorana Radivojevića.

Na obroncima planine Bukulja kod Aranđelovca pretreseno je etno selo Divljakovac i restoran "Bajka", istog vlasnika Radivojevića. Pretresena su i četiri bungalova. U toku pretrage u etno selu nije bilo gostiju.

Selo, u koje nije bilo moguće ući tokom trajanja pretresa, napustilo je četiri automobila i jedno terensko vozilo.

Zaposleni u objektima su rekli da niko nije priveden, niti su pripadnici specijalnih jedinica nešto odnijeli, međutim zaposlenima nije bilo dozvoljeno da daju izjave.

Iz Bezbjednosno-informativne agencije su potvrdili RTS-u da današnje akcije nisu imale nikakve veze sa eventualnim dojavama građana na broj 9191, već su one rezultat ranijih saznanja.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić u bjekstvu je od kraja 1996. godine.

Vojna policija je u maju 2007. godine pretresla vojni objekat u Deligradskoj ulici u Beogradu, ali je utvrdila da se tamo ne krije nijedno od lica optuženih pred Haškim tribunalom. Iste godine, u oktobru, pretresana je i kasarna u Beloj Crkvi, ali ni tada niko nije uhapšen.

U potrazi za Mladićem pripadnici policije su u novembru 2008. godine nekoliko časova pretresali porodičnu kuću i pogone fabrike "Vujić-Valjevo", u vlasništvu braće Vujić. Žandarmerija je tada tražila podatke o finansijskom poslovanju kompanije, ali i lične predmete i dokumenta koji bi mogla uputiti na povezanost porodice Vidoja Vujića s Mladićem. Pretres se dovodio u vezu s poslovnom saradnjom firme "Vujić" sa firmom "Impakt", čiji je vlasnik Mladićev sin Darko.

Porodična kuća Darka Mladića u Ulici Blagoja Parovića 119 pretresana je i početkom decembra 2008. godine. U decembru iste godine akcija, potrage za haškim bjeguncima izvedena je i u aranđelovačkom naselju Kolonija.

Za Mladićem se tragalo i u Republici Srpskoj gdje su, u februaru 2009. godine, pripadnici međunarodnih snaga u BiH u istočnom Sarajevu pretresli kuće u kojima žive Mladićeva sestra i snaja Milica Avram i Radinka Mladić, u naseljima Vojkovići i Kasindol. Njima su tom prilikom oduzeti predmeti koje su ustupljeni istražiteljima Haškog tribunala. Bio je to šesti put da vojnici međunarodnih snaga organizuju pretres kuća rodbine najtraženijeg haškog optuženika.

U aprilu prošle godine snage Eufora su na području opštine Han Pijesak, gde je tokom rata bio smješten Glavni štab VRS, provele akciju u potrazi za podacima koji bi mogli dovesti do pronalaska generala Mladića. Vojnici Eufora su i u maju 2009. godine u Bijeljini pretresli stan bivšeg Mladićevog vojnog saradnika Rajka Banduke, a u mestu Dijelovi, severozapadno od Bijeljine i kuću Rajkovog rođaka Radoslava Banduke.

Za Mladićem se, sudeći po navodima pojedinih medija, tragalo i u septembru prošle godine, na širem području Novog Sada. Dva mjeseca kasnije policija je pretresala stanove bliskih saradnika, kako Mladićevih, tako i drugog haškog bjegunca Gorana Hadžića. Tada je privremeno oduzet značajan dio dokumentacije, kaseta, diskova i drugog materijala koji su bili predmet daljih operativnih provera, a koji je korišćen i u daljim akcijama na lociranju i hapšenju haških optuženika.

Posljednja potraga za Mladićem, odnosno informacijama i dokazima koje bi policiju dovele do tog haškog optuženika, provedena je krajem februara, kada su pripadnici MUP pretresali njegovu porodičnu kuću na Banovom brdu u Beogradu. Tokom tog pretresa istražni organi privremeno su oduzeli više video kaseta, diskova i rokovnika starih preko 15 godina, kao i određenu sumu novca.