"Blic"
0

Ratka Mladića traži 10.000 operativaca

SRNA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
U akcijama potrage za haškim bjeguncem Ratkom Mladićem do sada je učestvovalo 10.000 operativaca policije i Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Srbije, piše "Blic".

List se poziva na izvore bliske srpskog Akcionom timu za saradnju sa Haškim tribunalom i podsjeća da je takve podatke svojevremeno iznio i šef tog tima Vladimir Vukčević, koji je i srpski tužilac za ratne zločine.

Kako se navodi, broj od 10.000 operativaca obuhvata i ljude koji rade na obezbjeđenju terena, kao i one koji pružaju logističku podršku. 

U intervjuu za "International Herald Tribune" glavni tužilac Haškog tribunala Serge  Brammertz poručio je da Srbija mora više da uradi kako bi privela pravdi bjegunce i da angažuje više ljudi na traženju Mladića. 

Šef srpskog Nacionalnog tima za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je za "Blic" da će biti prilike za razgovor kada Brammertz dođe u Beograd 15. novembra, te dodao da od haškog tužioca Beograd do sada nije čuo zamjerke koje se navode u medijima.

Ljajić je rekao da Akcioni tim utvrđuje strategiju potrage, dok je nadležne službe operativno sprovode, a po potrebi se uključuju i druge institucije u zemlji.

"Blic" piše da je juče u Luksemburgu Vijeće ministara EU, nakon odluke o prosljeđivanju kandidature Srbije, usvojilo povoljniju varijantu zaključaka, po kojoj Srbija ima vremena do kraja sljedeće godine da završi saradnju sa Tribunalom, odnosno da uhapsi preostale haške bjegunce dok ne dobije status kandidata.
Izvor iz Vlade Srbije kaže da je izbjegnuta glavna opasnost i da Beograd u narednih godinu i više može da nastavi da nesmetano radi na evropskim integracijama.

Potpredsjednik Vlade Božidar Đelić objašnjava za "Blic" da niko od ministara na jučerašnjim sastancima nije stavio znak jednakosti između hapšenja preostala dva haška bjegunca i ocjene da Srbija u potpunosti sarađuje sa Tribunalom kad je u pitanju dalje uslovljavanje Beograda za nastavak evropskih integracija. 

Vijeće ministara EU juče je jednoglasno odlučilo da se srpska kandidatura za članstvo u EU proslijedi Evropskoj komisiji i istovremeno donijelo zaključak da je puna saradnja sa Tribunalom u Hagu osnovni uslov za članstvo u EU i da za svaki dalji korak Srbije u priključivanju EU mora biti prethodno donijeta jednoglasna odluka ministara EU o tome da postoji puna saradnja sa Tribunalom.