Kosovo
0

Rastu napretosti nakon izbora na koje je izašlo manje od 50 posto birača

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na Kosovu u ponedjeljak rastu napetosti, dok se očekuje objava rezultata izvanrednih parlamentarnih izbora održanih u nedjelju na koje je izašlo manje od 50 posto registriranih birača.

Agencije koje su provodile izlazne ankete kažu da je bilo nepravilnosti, a tri političke stranke optužuju za izbornu prevaru.

Parlamentarni izbori održani su godinu dana prije planiranog roka, nakon razlaza koalicije Demokratske stranke Kosova (PDK) i Demokratske lige Kosova (LDK).

Prema izlaznim anketama s 31 posto glasova pobijedio je PDK, kojem je na čelu premijer Hašim Thaci.

  • Ovo je bilo glasovanje za europsko Kosovo, referendum građana o našoj dobroj vladavini, rekao je Thaci.

LDK, koji vodi gradonačelnik Prištine Isa Mustafa, na drugom je mjestu s osvojenih oko 25 posto glasova. Mustafa je rekao da će priznati samo rezultate Središnjeg izbornog povjerenstva.

Radikalna nacionalistička stranka Pokret za samoopredjeljenje na trećem je mjestu sa 16 posto glasova birača, prema izlaznim anketama, a Savez za budućnost Kosova (AKK) na četvrtom s osvojenih 12,5 posto glasova.

Blerim Kuci iz AKK-a kaže da je njegova stranka "duboko zabrinuta" zbog nepravilnosti i manipulacija. "Imamo dokaze o višestrukom glasovanju i glasovanju mrtvih ljudi", rekao je Kuci dodajući da će pričekati službene rezultate prije nego što "poduzmu bilo kakve akcije".

Albin Kurti, čelnik Pokreta za samoopredjeljenje, optužuje da su stranački aktivisti bili zaključani na jednom biračkom mjestu, a na drugima pretučeni.

Unatoč tim kritikama, Europska unija pozdravila je "mirnu i urednu" provedbu parlamentarnih izbora na Kosovu, pozvala na brzo formiranje vlade i na što brži početak dijaloga sa Srbijom.

  • Čestitamo narodu Kosova na izborima 12. prosinca i na mirnom i urednom načinu na koji je uglavnom provedeno glasovanje, kaže se u poruci visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i povjerenika za proširenje Stefana Fuelea.

Predstavnici Europskog parlamenta koji su nadgledali izbore ocijenjuju izbore pozitivno, iako napominju da imaju dojave o nepravilnostima.

  • Našem su izaslanstvu prijavljene ozbiljne pritužbe koje se odnose na dvije općine, izjavila je Doris Pack, zastupnica u Europskom parlamentu i članica europske promatračke misije.

Dvadeset sati nakon zatvaranja birališta, Središnje izborno povjerenstvo objavilo je samo da je na izbore izašlo 47 posto od 1,6 milijuna upisanih birača.

Prema podacima povjerenstva, na prvim izborima od proglašenja neovisnost Kosova u veljači 2008. godine glasovalo je 47,8 posto ili 779.000 birača. Na parlamentarnim izborima 2007. godine glasovalo je 42,4 posto birača.

  • Središnje izborno povjerenstvo nije to koje ocijenjuje izlaznost, no ovo je zadovoljavajuća izlaznost. Ona pokazuje da je biračko tijelo bilo zainteresirano za glasovanje i ne vjerujem da ima mjesta za nezadovoljstvo, rekla je Valdete Daka, predsjednica izbornog povjerenstva.

Koalicija nevladinih organizacija "Demokracija na djelu" pozvala je političke stranke da ne proglašavaju pobjedu prije nego Središnje izborno povjerenstvo ne objavi službene rezultate.

Analitičari izbore ocjenjuju pozitivno i upozoravaju da će se nova vlast suočiti s velikim izazovima, prije svega s pregovorima s Beogradom, privatizacijom i gospodarskim reformama.