Kosov
0

Raspoređivanje Eulexa počet će u petak

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska sudska i policijska misija na Kosovu Eulex, koju je Evropska unija odobrila uoči proglašenja nezavisnosti regije, bit će raspoređena od petka u zonama u kojim je većinsko srpsko stanovništvo.

Misija, koja je zamišljena tako da postepeno zamijeni misiju UN-a koja upravlja Kosovom od 1999. godine, počet će zvanično s radom 9. decembra, objasnio je u srijedu jedan zvaničnik Evropske unije.

Misija, koja već broji oko 1.200 evropskih policajaca, sudaca i carinika, ali samo u zonama u kojim je danas većinsko albansko stanovništvo, trebalo bi da od utorka broji 1.600 ljudi.

"Ova sedmice je sedmica tranzicije, 9. decembra počinju zvanične aktivnosti", potvrdila je Cristina Gallach, glasnogovornica šefa diplomatije EU-a Javiera Solane.

Usprkos podijeljenosti evropskih država oko nezavisnosti Kosova, one su odobrile ovu civilnu misiju, najvažniju u njihovoj povijesti, uoči proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara.

Ali tek prošle sedmice EU je dobila odobrenje Ujedinjenih nacija u formi neodređene i neutralne deklaracije o statusu Kosova koja odgovara zahtjevima Beograda, ali je razočaravjuća za Prištinu koja se boji dijeljenja svoga teritorija.