Interpol
0

Raspisana crvena potjernica za Miroslavom Kutlom

FENA
Miroslav Kutle
Miroslav Kutle
Interpol je za Miroslavom Kutlom (53) izdao crvenu potjernicu, po kojoj od članica te međunarodne kriminalističko-policijske organizacije traži privremeno hapšenje tražene osobe s ciljem izručenja na temelju naloga ili sudske odluke.

Vanraspravno vijeće zagrebačkoga Općinskog kaznenog suda krajem oktobra je odredilo pritvor za Miroslava Kutlu zbog bijega, odnosno neodazivanja na raspravu u drugom predmetu iz slučaja "Gradski podrum", nakon čega je hrvatski MUP raspisao potjernicu.

Kutle je nedolazak na sud pokušao opravdati medicinskom dokumentacijom iz Mostara, no vještak u Zagrebu je zaključio da je Kutle raspravno sposoban pa je sutkinja koja vodi slučaj zatražila mišljenje vanraspravnog vijeća, koje je Kutli 25. oktobra odredilo pritvor.

Kutle, protiv kojega se vodi više postupaka za pretvorbu 1990-ih, već je pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog zloupotreba, također u slučaju "Gradski podrum".

Taj slučaj je tokom postupka razdvojen na dva predmeta - jedan je još u toku, a u drugom je osuđen, jer je njegova Globus grupa do dionica Gradskog podruma došla na temelju fiktivne dokumentacije o nepostojećim tražbinama, čime je zloupotrijebljen tadašnji model privatizacije.

Pravomoćna presuda, koju je potvrdio zagrebački Županijski sud u septembru ove godine, trebala je postati izvršnom krajem prošle sedmice jer je, iako nije uručena Kutli, u međuvremenu objavljena na oglasnoj ploči općinskog kaznenog suda na kojem je osuđen u slučaju "Gradski podrum". Protekom 15 dana od objavljivanja pravomoćne presude smatra se da je dostava uredno obavljena pa se pokreće postupak za izvršenje kazne.

Na Interpolovoj potjrenici navode se lični podaci Miroslava Kutle, datum i mjesto rođenja te njegovo dvostruko bosanskohercegovačko i hrvatsko državljanstvo. Potjrenica je raspisana na osnovu naloga općinskog kaznenog suda, a kao kazneno djelo navodi se krivotvorenje.