"Nema razloga za strah"
2

Rasim Ljajić: Povratak u devedesete nije moguć

Anadolija
Rasim Ljajić
Rasim Ljajić
Rasim Ljajić, lider Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), budući potpredsjednik i ministar za vanjsku i unutarnju trgovinu, telekomunikacije i informatičko društvo nove Vlade Srbije kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da se ne treba plašiti da će nova vlast vratiti Srbiju u 90. godine prošlog stoljeća.

On je to kazao komentirajući sve ozbiljnija strahovanja u regionu da će aktuelni predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, inače bivši radikal, te nekadašnji bliski saradnik Slobodana Miloševića i budući srbijanski premijer Ivica Dačić voditi retrogradnu regionalnu politiku.

"Čak i da neko hoće povratak u devedesete, to je sada nemoguće. Priča o povratku u 90. je isforsirana iz prostog razloga što su se okolnosti u regionu promijenile, što se u Srbiji mnogo toga promijenilo i što su se stranke u Srbiji značajno transformirale. Današnja Socijalistička partija Srbije (SPS) nije SPS iz 90-tih godina. Koliko vidimo i Srpska napredna stranka (SNS) se mijenja. Treba dati šansu vremenu da vidimo kako će sve to u narednim mjesecima funkcionirati", izjavio je Ljajić za AA.

Činjenica kako sve stranke u Srbiji tvrde da žele zemlju u Evropskoj uniji (EU), napominje Ljajić, podrazumijeva i određena pravila političkog ponašanja kojih se moraju držati.

"Vjerujem da je strah od povratka u 90. neosnovan. Vjerujemo da ćemo napraviti još jedan iskorak u pravcu normalizacije odnosa sa zemljama regiona, što podrazumijeva i poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja na prostoru bivše Jugoslavije", precizirao je Ljajić.

Odluka da uđe u koaliciju sa SPS-om i SNS-om za Ljajića je bio najteži potez koji je povukao od početka bavljenja politikom.

"Ona je teška iz prostog razloga što je, s moralne tačke gledišta, jako diskutabilna. Ova odluka će omogućiti da se SDPS dalje razvija, unaprjeđuje i širi u svim općinama i gradovima Srbije. Mi smo praktično glasali između opstanka i nestanka stranke. I svi u Predsjedništvu su bili mišljenja da je ovo odluka koja će biti od ogromne važnosti za jačanje utjecaja SDPS-a u cijeloj zemlji. S druge strane, ova odluka će značiti da mi preuzimamo odgovornost u ovim teškim vremenima, u uslovima ekonomske i socijalne krize. Sigurno je da je lagodnije biti u opoziciji nego u vlasti. Ali, ovo jeste izazov za nas da afirmiramo nove ljude koji će biti u službi građana ove zemlje", napominje Ljajić.

Govoreći o poziciji Bošnjaka, Ljajić, nadalje, ističe da će "ulazak u vlast sigurno značiti dalju stabilizaciju prilika u Sandžaku".

"Mi smo u proteklom periodu učinili mnogo, ne samo na afirmaciji prava, već i u izgradnji infrastrukture, jer je taj region u značajnom zaostatku u odnosu na druge dijelove zemlje kad se radi o putnoj, saobraćajnoj i svakoj drugo infrastrukturi. No, ja se razlikujem od drugih jer mislim da moramo imati u vidu cjelinu problema. Ako u Srbiji ne bude dobro, teško može biti bolje na Sandžaku i u bilo kojem drugom izoliranom dijelu zemlje", objašnjava Ljajić.

Napominje da buduća vlada u Srbiji ima dva prioriteta u vanjskoj politici.

"Jedan je ulazak u EU, koji je prioritet svih prioriteta, ali koji se neće odmah realizirati. Važno nam je da dobijemo datum za početak pregovora i da onda uđemo u politički kolosijek koji je nepovratan. Članstvo zemlje u EU će biti vanjski prioritet i interes broj jedan. Drugi prioritet jeste regionalna saradnja, saradnja sa susjedima, to jeste proces pomirenja. Ja smatram da ćemo do svega toga lakše doći ako unaprijedimo ekonomsku saradnju, povećamo obim robne razmjene sa zemljama regiona, obim investicija Srbije u zemlje regiona i obrnuto. Time se dakle stvara povoljniji politički i društveni ambijent za normalizaciju odnosa na prostoru bivše Jugoslavije", podvukao je Ljajić.

Prema njemu, Republika Turska, svakako, može da bude važan partner za Srbiju. Kod buduće srbijanske vlade će, kako ističe, postojati apsolutna spremnost da sarađuje sa Turskom.

Podsjeća da je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić već imao susrete sa predsjednikom Turske Abdulahom Gulom i premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, gdje je potvrđena spremnost za saradnju.

"Nama je od presudne važnosti da dovršimo infrastrukturne projekte. Tu mislim na izgradnju autoputa od Beograda prema Jadranu, koji bi trebao prolaziti preko Sandžaka. To je dugoročni, strateški projekt za opstanak i razvoj cijelog tog regiona", rekao je Ljajić.

Priznaje da nije zadovoljan obimom investicija i turskih ulaganja u Srbiju, te da želi da se to promijeni.

"Te investicije u Bugarskoj i Rumuniji već se mjere milijardama dolara. Kod nas nisu premašile nivo od 50 miliona dolara. Postoji značajan prostor za povećanje obima turskih investicija u Srbiju. Druga stvar, moramo dovršiti one projekte i investicije koje smo najavili za vrijeme mandata prošle vlade. Iz različitih razloga oni nisu započeti, a neki nisu dovršeni. Trebamo do kraja iskoristit sporazum o slobodnoj trgovini koji imamo sa Turskom. Istina, višestruko je povećan obim robne razmjene dvije zemlje od stupanja sporazuma na snagu, ali to je, opet, ispod nivoa dvije zemlje. Ovdje postoji interes da se saradnja dalje razvija i unaprjeđuje. Sigurno je da ćemo i s ovog mjesta dati puni doprinos da ona bude veća nego do sada", zaključio je Ljajić.

Rasim Ljajić je do sada bio ppredsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za saradnju s Haaškim tribunalom i ministar rada i socijalne politike u srbijanskoj vladi na odlasku. Bio je dugogodišnji koalicioni partner Demokratske stranke Borisa Tadića.

Plan mu je da u budućnosti pomogne u privlaćenju novih stranih investicija u Srbiju.

"Svi sa kojima smo do sada razgovarali, uglavnom žele investirati. Ako mi investitore dovedemo u Srbiju, onda možemo govoriti o tome da neki od njih budu i na Sandžaku, jer je Sandžak malo tržište da bi neko dolazio samo zbog biznisa tamo. Investicija na Sandžaku do sada nije bilo zbog političke nestabilnosti i loše infrastrukture. Prema tome, mi moramo kreirati politički ambijent u cijeloj zemlji za privlačenje tih investicija, da bi onda neki od investitora ulagao i pravio posao i na Sandžaku", smatra Ljajić.