Regija
7

Radnici iz Srbije i BiH koji su nelegalno radili u Sočiju doputovali u Beograd

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Na aerodrom Nikola Tesla, vanrednim letom iz Sočija, stigla su 123 radnika, koji su u petak privedeni u ovom ruskom gradu, zbog rada bez dozvole. Među 123 radnika, nalazi se i 18 državljanja Bosne i Hercegovine.

Snežana Janković, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije istakla je da su državni organi Srbije, zajedno sa ambasadom Srbije u Ruskoj Federaciji, od početka izbijanja ovog problema sa građevinskim radnicima, koji su bili privedeni zbog neposedovanja odgovarajuće vize ili ograničenja boravka, bili angažovani na rešavanju tog problema.

"Cilj je bio da se oni što prije i sigurno vrate u Srbiju, a to je omogućeno jutrošnjom odlukom Vlade, a moram reći i uz punu saradnju s državnim organima Ruske Federacije koji su bili jako susretljivi", rekla je Janković.

Zoran Jovanović iz Valjeva, koji je na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, čekao svoga sina koji je u Soči otišao u oktobru da radi sa grupom radnika preko čačanske agencije "Hej Ju", rekao je okupljenim novinarima da su radnici "za prvi mjesec dobili jedan dio para, uslovi su bili katastrofalni, hrana im je bila zaista loša, stalno su radili subote i nedjelje".

Iako je u petak policija u Sočiju privela 33 radnika, sin Zorana Jovanovića je, prema njegovim riječima, "uspio da pobjegne sa jednom grupom i skrivao se po stanovima".

Darko Glišić iz Višegrada, jedan od oštećenih radnika, po dolasku na aerodrom rekao je: "Radili smo dva i po mjeseca, prevareni smo, dobijali smo malo novca, loši uslovi, očajni. Otišao sam preko jedne agencije iz Beograda, obećavali su nam sve ono što nismo dobili, normalne uslove prije svega, higijenu... Ništa nismo imali."

Iz Leskovca, prije dva i po mjeseca u Soči otišao je i Daneijel Denić. Sinoć se vratio, a o svojoj zaradi je rekao da  je "za dva i po mjeseca dobio novca samo da preživi" i dodao: "Smješteni smo bili u zgradi na kojoj smo radili, bez kupatila, hrana katastrofa, spavali smo na daskama, žicama, na čemu smo se mi snašli na tome smo spavali."

Milomir Stolica iz Bileće kada je stigao u Beograd želio je jedino da se zahvali svima iz Srbije, što su uspješno vraćeni. "Želim da se zahvalim svima iz Srbije, koji su stali iza nas, jer Vlada BiH nije htjela da nas podrži", rekao je Milomir Stolica