Regija
0

Radikali pokrenuli peticiju protiv predsjednika Srbije

Anadolija
Tomislav Nikolić (Foto: EPA)
Tomislav Nikolić (Foto: EPA)
Srpska radikalna stranka započela je akciju prikupljanja potpisa građana Srbije za inicijativu za razrješenje Tomislava Nikolića sa funkcije predsjednika Republike Srbije zbog, kako navode, kršenja Ustava. Danas je akcija zvanično započela u Beogradu, a od sutra će započeti i u ostalim gradovima Srbije.

Funkcioner Srpske radikalne stranke Miljan Damjanović rekao je da postoje tri ključna argumenta sa kojima izlaze pred građane Srbije, kako bi ih ubijedili da je ova aktivnost ispravna.

"Argumenti se ogledaju u tome što je Tomislav Nikolić na nelegalan način, mogu reći, prisvojio fakultetsku diplomu, a da nije položio nijedan ispit, što je kriminalni akt korupcije, a svaki kriminalni akt je protivustavan", rekao je Damjanović.

Kao drugi ključni argument, Damjanović je naveo taj što je Nikolić svoju funkciju predsjednika zamijenio funkcijom portparola Fondacije svoje supruge Dragice Nikolić te privatnu fondaciju stavio ispred državnih organa.

"Prisvojili su, kako i sami kažu, ili dobili donacije u vrijednosti od skoro osam miliona eura, podigli nekoliko kuća, a mi ne vjerujemo da su tolika sredsta utrošena za te objekte, a pri tom je sve vrijeme tih njihovih aktivnosti bilo medijsko bjesomučno praćenje. Tih osam miliona, oni najugroženiji građani Srbije nisu još mogli ni da osjete", istakao je Damjanović i dodao da ne postoji informacija kako ta fondacija prihoduje te kako troši svoja sredstva.

"Treći argument odnosi se na to da se privatna fondacija Dragice Nikolić nalazi u Predsjedništvu Republike Srbije, iako je zakonom zabranjeno da se bilo šta privatno može nalaziti u Predsjedništvu", rekao je Damjanović i dodao da je zato SRS iskoristila 107. član Ustava čime će prikupiti minimum 30 hiljada potpisa, koliko je i potrebno kako bi pokrenuli ovu inicijativu.

"Te potpise ćemo uputiti svim poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini Republike Srbije i natjerati ih i zamoliti da se pokrene javna rasprava u Parlamentu iz razloga što smo mi, nažalost, morali ovim zaobilaznim putem, jer mi trenutno nemamo predstavnike u Parlamentu", naveo je Miljan Damjanović.