Kako je "propao posao"
0

Rade Bulatović nudio pregovore o predaji Mladića

SRNA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je bivši direktor Bezbjednosno-informativne agencije Rade Bulatović nudio tužilaštvu za ratne zločine pregovore o predaji haškog optuženika Ratka Mladića.

Na pitanje da li to znači da je Bulatović znao gdje je Mladić, ali ga nije hapsio, i zašto nije predmet krivičnog gonjenja, Vukčević je za "Blic nedjelje" rekao da zakon definiše da je krivično djelo pomaganje izvršiocu poslije izvršenja krivičnog djela i daje mogućnost da se procesuiraju svi koji su pomagali haškim bjeguncima.

"Za sada vodimo jedan postupak za skrivanje Stojana Župljanina, pretkrivični postupak za skrivanje Radovana Karadžića i svako drugi za koga ustanovimo bit će predmet krivičnog gonjenja", rekao je Vukčević.

On je naveo da je mnogo toga izmijenjeno od kako Bulatović nije na mjestu šefa BIA-e, pa je u sastav Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških optuženika od njegovog odlaska uključen i šef predstavništva Haškog tribunala u Beogradu Dejan Mihov i jedan istražitelj iz Haga.

"Oni od tada rade sa nama i svakodnevno su upoznati sa svim akcijama. Osim toga, Akcioni tim je u direktnoj vezi putem video linka sa glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom. Oni su svjedoci velikog broja pretresa, akcija potrage za finansijerima, kao i provjera da li su podaci dobijeni u vrijeme Radeta Bulatovića korišteni na pravi način", rekao je Vukčević.

Bulatović je odbio da kontaktira sa novinarom "Blica", kratko poručivši da su sve Vukčevićeve trvdnje laži.

Prema saznanjima "Blica", Bulatović je ponudu o pregovorima iznio u periodu prije jula 2006. godine, to jest, prije formiranja Akcionog tima za okončanje saradnje sa Haškim tribunalom. U Tužilaštvu je na ponudu Bulatovića odgovoreno pozitivno i Vukčević je bio spreman da pregovora. Bulatović, međutim, prema saznanjima "Blica", istog dana odlazi u kabinet tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice i pregovori o predaji propadaju.