Opljačkan HTV u Zagrebu
0

Računovođa ukrao 1,5 mil. kuna i došao u BiH

Sarajevo-x.com
Artur Kosanović zaposlen na činovničkim poslovima u HTV-ovoj službi računovodstva pobjegao je u oktobru u Bosnu i Hercegovinu nakon što su revizori otkrili da nema valjano pokriće za milion i pol televizijskih kuna za koje je potpisao virmane, izvijestio je Globus.

Naime, Kosanović koji posjeduje dvojno državljanstvo, potpisao je na stotine virmana za isplatu honorara za prevoditeljske usluge, no revizijom je utvrđeno da on ne posjeduje valjanu dokumentaciju.

Kosanović, zaposlenik HRT-a, je revizorima kazao kako ide donijeti dokumente iz druge sobe i dok su ga čekali on je i ne pokupivši svoje stvari zbrisao sa radnog mjesta i zaputio se u Bosnu i Hercegovinu.

Krađa novca je otkrivena sasvim slučajno, saznaje Globus. Naime dosadašnja voditeljica prevoditeljske službe HTV-a spremala se u penziju, pa je obavljena primopredaja službe za prevođenje.

Revizori su ušli u Kosanovićev ured, pregledali račune, te mu zatražili i dokumentaciju, na šta je on odgovorio da se ona nalazi u drugom uredu, te da će je odmah donijeti. No, dok su revizori čekali, Kosanović je bez premišljanja uskočio u svoj džip i odjurio za Bosnu i Hercegovinu.

Po dolasku u BiH računovođa se javio vodstvu kuće poručivši da bude li kazneno gonjen sigurno neće odgovarati sam.

Revizijom je naime ustanovljeno da je Kosanović mjesecima isplaćivao ukupno milion i pol kuna na račune fantomskih prevoditelja iz različitih dijelova Hrvatske.

Nije poznato da li je Kosović imao pomagače i kako je uopće i moguće da jedan obični računovođa bez znanja pretpostavljenih isplaćuje toliki novac.