Regija
12

Putinu uručen Orden Srbije, a potom se sastao s Vučićem: Rusija prihvata Srbiju kao saveznika

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je Orden Republike Srbije predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu za zasluge u utvrđivanju prijateljstva i odnosa između Rusije i Srbije, javlja dopisnik Anadolije.

Prethodno su dvojica predsjednika održali sastanak, čijih prvih pet minuta je bilo otvoreno za javnost. 

"Ja želim da vas uvjerim da će Rusija, kao i u prethodnim vremenima, prihvatati Srbiju kao najbližeg saveznika i saradnika.  Želim da vas ubijedim da ću uraditi sve radi toga da bi se odnosi između Srbije i Rusije razvijali dosljedno te da odgovaraju interesima naših naroda“, rekao je Putin zahvalivši na odlikovanju.

Vladimir Putin se potom sastao i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je izrazio zadovoljstvo zbog posjete i zahvalnost srpskog naroda za doprinos ruskih boraca u oslobađanju Beograda tokom Drugog svjetskog rata.

Vučić je kazao kako su ekonomke teme o kojima će biti riječi tokom jednodnevne posjete ruskog predsjednika Beogradu, od velikog značaja iako ne zvuče kao borba protiv fašizma.

"Srbija i Rusija u ovoj godini imaju rast u našoj robnoj razmjeni od 29,6 posto. Mislim da ćemo do kraja godine prestići nivo robne razmjene iz 2013. godine, koji je bio najveći u dosadašnjoj historiji rusko-srpskih odnosa", rekao je Vučić.

I prema ocjeni Vladimira Putina, Srbija i Rusija imaju dobre ekonomske odnose.

"NIS kompanija trenutno je najveći budžetski platiša u Srbiji, ruski investitori su uložili dvije milijarde dolara i spremni su da ulože još milijardu", rekao je Putin i dodao da se saradnja može popraviti i na polju poljoprivrede.

"Mislim da bi neki poljoprivredni proizvođači iz Evrope mogli da dođu u Srbiju i u toj oblasti zajedno ulažu sa Rusijom, kako bi proizvodi bili plasirani i na evropsko tržište", rekao je Putin i dodao da ima još tema o kojima mogu da razgovaraju tokom ove posjete.

Nakon sastanka predsjednika Putina i premijera Vučića, Tomislav Nikolić organizovao je radni ručak povodom današnje posjete, nakon kojeg se očekuje konferencija za štampu, na kojoj će se zajedno obratiti predsjednik Putin i premijer Vučić.

Ruski predsjednik će u popodnevnim satima prisustvovati i vojnoj paradi u Beogradu.