Regija
14

Putin u Sloveniji: Moskva će ponuditi saradnju u naftnoj industriji

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
U materijalima za posjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina Sloveniji navodi se da proširivanje mreže gasovoda u Sloveniji i uključivanje ruskih kompanija naftne i gasne industrije u maloprodajnu mrežu prometa naftnim derivatima predstavlja perspektivni pravac saradnje dvije zemlje.

Među perspektivnim pravcima saradnje su, kako se navodi, pomoć u razvoju slovenačkih kapaciteta za prenos nafte i naftnih derivata, kupovina ruske energetske opreme za slovenačke termoelektrane, učešće ruskih kompanija u rekonstrukciji, modernizaciji i izgradnji proizvodnih i prenosnih objekata u Sloveniji, stvaranje transportnog i distributivnog centra, isporuke telekomunikacione opreme slovenačke proizvodnje za potrebe "Gazproma", saradnja u oblasti komunikacionih i informacionih tehnologija.

Radna posjeta predsjednika Rusije održava se na poziv slovenačkog predsjednika Boruta Pahora, te da će oni razmotriti ključna pitanja trgovinsko-ekonomske, investicione i kulturno-humanitarne saradnje i razmijeniti mišljenja o aktuelnim međunarodnim i regionalnim problemima.

Putin će danas u Ljubljani učestvovati na ceremoniji povodom obilježavanja 100 godina od izgradnje ruske kapele na prevoju Vršič.