Hrvatska
0

Pusić: Večeras počinje put u EU

SRNA
Vesna Pusić
Vesna Pusić
Hrvatska ministarira izemnih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je nakon objave prvih nezvaničnih rezultata referenduma da večeras počinje put Hrvatske u EU.

"Ovo je fantastičan rezultat, ozbiljan i jako obavezujući", rekla je Pusić novinarima.

Danski ambasador u Zagrebu Bo Erik Veber, čija zemlje trenutno predsjedava EU, ocijenio je da je rezultat referenduma izvrstan i za Hrvatsku i Uniju.

"Veselimo se što će Hrvatska biti 28. članica EU. Sigurni smo da će Hrvatska biti važna članica. Svi bi trebali da budu sretni jer su hrvatski građani donijeli ispravnu odluku", rekao je Veber.

Hrvatski zvaničnici, među kojima predsjednik Ivo Josipović, Sabora Boris Šprem i premijer Zoran Milanović, prve rezultate referenduma dočekuju u zgradi hrvatskog parlamenta i trebali bi da se obrate novinarima nakon što Državna izborna komisija u 22.00 časa objavi privremene rezultate. 

Na osnovu obrađenih 78,92 odsto biračkih mjesta, ulazak Hrvatske u EU na današnjem referendumu podržalo je 66,46 odsto birača, protiv je bilo 32,95 odsto, dok je nevažećih i neubačenih listića bilo 0,59 odsto, objavljeno je na sajtu Državne izborne komisije.