Hrvatska
0

Pusić: Ratifikovati hrvatski pristupni ugovor EU

SRNA
Vesna Pusić
Vesna Pusić
Šef diplomatije Hrvatske Vesna Pusić smatra da spor koji se odnosi na hrvatsko potraživanje novca za devizne štediše Ljubljanske banke ne treba vezivati sa ratifikacijom sporazuma sa EU, jer to ne bi donijelo ništa dobro.

Pusićeva je na najavu slovenačkog kolege Karla Erjavca o mogućoj blokadi ulaska Hrvatske u EU ako ne odustane od tog potraživanja, odgovorila da bi bilo dobro da Slovenija krene s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora, jer bi to bila pozitivna poruka.

"U ovom trenutku bila bi neobično važna i pozitivna poruka, a mislim i izvedivo da Slovenija, s jedne strane krene, s procesom ratifikacije pristupnog ugovora, a s druge strane, da rješavamo ono što smo se dogovorili da ćemo rješavati", navela je Pusićeva.

Ona je napomenula da je hrvatska strana predložila neki pomak na osnovu koje su imenovani finansijski stručnjaci koji bi trebalo da predlože neka rješenja vladama Hrvatske i Slovenije, javili su hrvatski mediji.

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec rekao je da postoji realna mogućnost da Slovenija blokira ulazak Hrvatske u EU ako Zagreb ne odustane od potraživanja novca za devizne štediše Ljubljanske banke.

Zagreb potražuje oko 545 miliona tadašnjih njemačkih maraka koje su devizne štediše prenijeli na domaće banke, a sada dvije hrvatske banke sudskim procesima pokušavaju doći do tog novca.