Regija
1

Pusić: Otvorena pitanja u vezi s granicama rješavati dogovorom, a ne arbitražom

Anadolija
Vesna Pusić (Foto: Anadolija)
Vesna Pusić (Foto: Anadolija)
Interes Republike Hrvatske je da otvorena pitanja u vezi sa granicom sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom rješava bilateralno, a ne skupom arbitražom, naglasili su hrvatski premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić na sjednici Vlade RH.

Pusić je napomenula kako arbitražno rješavanje pitanja granice sa Slovenijom iziskuje velika sredstva iz državnog proračuna, te naglasila kako sva ova pitanja treba, ako je moguće, rješavati bilateralno.

"Arbitraža je zadnja instanca, kada se ne može stvar riješiti bilateralno ili kada je neki problem zapušten toliko godina da se više ne može bilateralno riješiti", kazala je ministrica Pusić.

Prema Milanovićevim riječima, ono što je Hrvatska prošla u arbitražnom rješavanju pitanja državne granice sa Slovenijom je "obostrana šteta".

"Ja bih potpisao odmah i bio sretan kada bismo se mogli dogovoriti bilateralno sa ostalim susjedima s kojima nemamo još uvijek parafirane ugovore. Ovo što smo prolazili sa Slovenijom je obostrana šteta, više Hrvatska njego njihova. Deset godina natezanja, podmetanja i svađe, ili arbitraža koja košta 10 milijuna kuna ili eura?! Arbitraža i gotova stvar! Ako drukčije ne ide, ne ide. Ima ljudi koji u bilaterali nisu u stanju preuzeti unutarnjopolitički teret", rekao je Milanović.