Regija
0

Pusić: Hrvatska se zauzima za napredak ka EU i Srbije i Kosova

FENA
Vesna Pusić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Vesna Pusić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Hrvatska podržava napore da se Srbiji dodijeli kandidatski status te da se za Kosovo odobri izrada studije izvedivosti o mogućnosti početka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, izjavila je u utorak hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Na sastanku Vijeća za opće poslove, na kojem ministrica Pusić sudjeluje kao promatračica, u utorak se raspravlja o kandidatskom statusu za Srbiju i približavanju Kosova evropskim integracijama. Kosovo, čiju neovisnost ne priznaje pet zemalja članica EU-a, još nema nikakve ugovorne odnose s Unijom.

Iako se u ponedjeljak na sastanku Vijeća za vanjske poslove činilo da će sve ići glatko, u utorak se pojavila neočekivana prepreka kada je Rumunija postavila pitanje vlaške manjine u istočnoj Srbiji. Rumunija želi da se Vlasi, kojih ima oko 40.000 i koji uglavnom žive u Timočkoj krajini na istoku Srbije, izjašnjavaju kao Rumuni i da se njihov jezik prizna kao rumunski.

Srbijanski predsjednik Tadić, koji je doputovao u Bruxellesu u očekivanju pozitivne odluke, rekao je da je to pitanje individualnih ljudskih prava i da se u Srbiji svako može izjašnjavati kako želi.

U Banatu živi oko 30.000 Rumuna, dok se dio od oko 40.000 Vlaha u Timočkoj krajini smatra Rumunima, a dio Srbima.

"Hrvatska podržava donošenje odluke o kandidatskom statusu za Srbiju i studiju izvedivosti za Kosovo. Međutim, u ovom trenutku odluka je zakočena i sada se vode razgovori kako bi se postigao konsenzus o ta dva pitanja. U prvom redu ne postoji konsenzus za kandidatski status Srbije i sada se intenzivno radi na tome", rekla je ministrica Pusić, javila je Hina.

"Mislim da je vrlo važno da se te odluke donesu danas i da se ne čeka sastanak Evropskog vijeća u četvrtak i petak. Takvim odlukama se šalju političke poruke i Srbiji i Kosovu i ovaj tip poruka pridonosi rastu podrške proevropskim snagama u svakoj od zemalja u našoj regiji", rekla je ministrica Pusić.