Hrvatska
0

Purda najavio da će tužiti Srbiju

FENA
Tihomir Purda
Tihomir Purda
Tihomir Purda, koji je nakon gotovo dva mjeseca pritvora u BiH početkom marta pušten na slobodu, danas je izjavio kako će zbog hapšenja i pritvora u BiH tužiti Srbiju.

Purdu je u Vukovaru posjetila hrvatska premijerka Jadranka Kosor, a odgovarajući na novinarsko pitanje kani li tužiti Srbiju zbog hapšenja i pritvora u BiH, kazao je kako njegov advokat radi na tome.

"Još rješavamo papirologiju, ali odlučili smo se na tužbu", kazao je.

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor posjetila je njegovu porodicu, a on je izjavio kako je "premijerka obećala da će doći i ispunila je svoje obećanje". Kako je rekao, očekuje da ga premijerka Kosor posjeti i kad se uskoro porodi njegova supruga Slobodanka te da bude i kuma novorođenčetu.

Na novinarski upit da komentira dokle je došla istraga brijunskih transkripata, Kosor je ponovila kako ne misli svaki dan odgovarati na ista pitanja.

"Jasno sam rekla da ću tražiti izvještaj o radu vladinog ureda za saradnju s međunarodnim kaznenim sudom, a istragu, naravno, vlada ne može pokretati. I to su činjenice. Mislim da bi svaka rasprava o tome trebala prestati. Puno je važnog posla i u vezi sa završetkom pregovora i jačanjem gospodarstva. Prema tome, molim da uzmete u obzir te činjenice. A izvještaj o radu ureda ćemo dobiti, preliminarne naznake smo već dobili", kazala je.