Regija
0

Pupovac: Nekome je odgovaralo da se od skupa SNV-a napravi izgred

FENA
Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u ponedjeljak navečer u emisiji HTV-a Otvoreno kako je nekome odgovaralo da se od nedavnog skupa Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) u Zagrebu napravi izgred te da se izjave koje su bile na margini i izvan toga događaja povežu sa skupom.

Također je nekom odgovaralo da ekumenske poruke vladike Lavrentija, riječi hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i izaslanika srbijanskog predsjednika Borisa Tadića ne dobiju prostora, rekao je Pupovac.

Te su pozitivne poruke poslane unatoč tome što su hrvatsko priznanje Kosova, reforme u BiH i hrvatska tužba protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu zakomplicirali hrvatsko-srpske odnose.

Pupovac je ocijenio kako je skup SNV-a bio prilika da se napravi događaj kojim bi se svi ti problemi nadišli jer je veliki broj ljudi ohrabren novim političkim odnosima u Hrvatskoj i mogućnošću da se pobrine za sebe i gradi nove odnose u Hrvatskoj.

"To što je rečeno kasnije ne pripada nama, to nisu naše riječi", podsjetio je Pupovac govoreći o sukobima u vezi izjava Milorada Dodika, te dodao kako "našu državu ni nas niti odnose u regiji ne želimo držati zarobljenicima ni ovoga rata niti onoga prije".

Dodao je kako SNV želi otklanjati ratne posljedice.

"Ne želimo da itko licitira posljedicama rata, politikama koje su tada vođene, uključujući i politike etničkoga čišćenja", rekao je.

Kazao je kako SNV želi omogućiti ljudima da se vrate, a skup je bio prilika da se to kaže.

Najavio je također da će uputiti pismo predsjednicima Mesiću i Tadiću s namjerom da se pokušaju poboljšati hrvatsko-srpski odnosi.