Kacin u Beogradu
0

'Prvo izručenje Mladića, pa EU integracije'

FENA
Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je u ponedjeljak da je za nastavak europskih integracija Srbije nužno uhititi i izručiti haaškog optuženika Ratka Mladića te da je to jedino što može uvjeriti Nizozemsku da više ne koči napredak Srbije prema EU.

"Kad to bude gotovo, sve će se riješiti 'preko noći' - i ratifikacija, i implementacija gospodarskog dijela sporazuma i gospodarska i financijska pomoć Srbiji da izađe iz gospodarske krize što je moguće brže", rekao je Kacin novinarima u Skupštini Srbije nakon razgovora s predsjednikom Liberalno demokratske stranke Čedomirom Jovanovićem.

Po njegovim riječima, ove godine nije bilo izvješća o napredovanju Srbije k EU jer je ona još blokirana zbog nedovoljne suradnje s Haaškim sudom. Dodao je da, ako i kada Srbija krene, ona može postati motor približavanja cijele regije EU.

"U razdoblju financijske i gospodarske krize nama nedostaje pozitivnih vijesti sa zapadnog Balkana, ali najpozitivnija vijest koju možemo dobiti može i mora doći iz Srbije", istaknuo je Kacin.

Kacin je izjavio da je u Beograd došao posjetiti srbijanskog tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića te da se pritom sastao i s ostalim srbijanskim dužnosnicima.

"Srbija ipak dobro radi, barem u nekim segmentima, to su resori vlade u kojima smo danas imali intenzivne razgovore - MUP (vizni režim), pravosuđe i suradnja s Haagom. Mislim da bi proboj na ta tri resora probudio i cijelu vladu, druge ministre da rade više za izlazak Srbije iz financijske i gospodarske krize", naglasio je europski izvjestitelj.

Kacin je razgovarao i sa srbijanskim ministrom unutarnjih poslova Ivicom Dačićem, nakon čega je Kacin ocijenio da Srbija još ne surađuje potpuno s Haaškim tribunalom, ali da "nema druge do odmrznuti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i početi primjenu trgovinskog dijela sporazuma, posebno u okolnostima gospodarske krize".

Tijekom posjeta Beogradu, Kacin je razgovarao i sa srbijanskom ministricom pravosuđa Snežanom Malović, kao i predsjednikom srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasimom Ljajićem.