Regija
8

Prvi preliminarni rezultati izbora u Hrvatskoj: HDZ vodi sa 62 mandata

Piše: Er. M.
Foto: EPA
Foto: EPA
Državno izborno povjerenstvo (DIP) Hrvatske objavilo je prve neslužbene rezultate današnjih prijevremenih parlamentarnih izbora prema kojima Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvaja 62 mandata. Riječ je o rezultatima nakon 15 posto obrađenih glasova.

HDZ slijedi Narodna koalicija/SDP koja osvaja 52 mandata, zatim MOST 13 te Živi zid 7 mandata.

Ispod se nalaze IDS sa četiri mandata, HDSSB sa dva i Milan Bandić sa dva mandata.

Kako javlja Index.hr u stožeru HDZ-a prolomio se gromoglasni pobjednički aplauz. Neki od njihov funkcionera izjavili su kako je već jasno da su oni pobjednici vanrednih izbora.

Kako kažu HDZ je bez velike koalicije osvojila ovaj broj mandata, a kad se uzme dijaspora onda je HDZ relativni pobjednik izbora. Informacijama koje su stigle iz DIP-a zadovoljni su i čelnici MOST-a.

Na drugoj strani, kako javlja Index.hr atmosfera u SDP-u još je i lošija nakon prvih neslužbenih rezultata prijevremenih izbora.

Kako je najavljeno iz DIP-a, državno povjerenstvo će prve preliminarne rezultate izbora objaviti u ponoć na konferenciji za medije.

Podsjećamo, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlučila je u junu da će se vanredni parlamentrani izbori u Hrvatskoj održati 11. septembra. Ova odluka uslijedila je nakon žestokih turbulencija u koalicionim odnosima unutar vlasti koji su rezultirali opozivom premijer Tihomir Orešković.

Ubrzo nakon toga na sjednici održanoj 20. juna raspušten je Hrvatski sabor. Za odluku o raspuštanju su glasala 137 zastupnika, dva su bila protiv, a jedan suzdržan.