Parlamentarni izbori u Srbiji
0

Prvi naprednjaci, drugi demokrate, treći socijalisti

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na parlamentarnim izborima u Srbiji, prema uslovim procjenama, prva je Srpska napredna stranka (SNS) sa 24,7 posto, druga Demokratska stranka (DS) sa 23,2 posto, dok su treći SPS-PUPS-JS sa 16,6 posto - saopštio je CeSID.

Prema njihovoj uslovnoj procjeni, cenzus za ulazak u parlament Srbije prešli su i Demokratska stranka Srbije (DSS) 7,2 posto, LDP-ov Preokret 6,6 posto i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) sa 6,1 posto.

Na samoj ivici cenzusa je Srpska radikalna stranka (SRS) koja ima pet odsto i glasovi sa Kosmeta mogu ovu stranku povući ili ispod ili iznad cenzusa. 

Od manjinskih lista siguran ulazak u parlament ima Savez vojvođanskih Mađara sa 2,4 posto, kao i vlaška lista "Nijedan od ponuđenih odgovora", dok su na ivici manjinskog cenzusa SDA Sulejmana Ugljanina, "Sve zajedno - BDZ, GSM, DZH, DZVM - Emir Elfić", dok koalicija Albanaca Preševske doline nije prešla cenzus, kao ni Crnogorska partija.

Konačna CeSIDO-ova procjena predsjedničkih izbora se nije promijenila, odnosno prvi je Boris Tadić sa 26,7 posto, drugi Tomislav Nikolić sa 25,5 odsto i njih dvojica idu u drugi krug predsjedičkih izbora 20. maja, dok je treće mjesto zauzeo Ivica Dačić sa 15,3 odsto.