Regija
5

Prvi dan nakon pobjede Kolinda Grabar-Kitarović provodi radno

Anadolija
Od ranog jutra novinarske ekipe čekale su novu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da izađe iz svog stana u Ulici Antuna Bauera 29 u Zagrebu, kako bi od nje dobili prvu izjavu nakon sinoćnje izborne pobjede. Nova predsjednica već danas će razgovarati sa nekim državnicima, kao i sa Ivom Josipovićem.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Njen porodični stan će nakon službene inauguracije u februaru postati i čuvano mjesto te će pored ulaza sve vrijeme trajanja njenog predsjedničkog mandata stajati uniformirani policajac.

"Tek mi je polako počelo sjedati šta se sinoć dogodilo, iako sam vjerovala u pobjedu od samoga početka", kazala je Grabar-Kitarović na izlaznim vratima zgrade u Bauerovoj.

Grabar-Kitarović kaže kako je noćas spavala svega dva i pol sata, od četiri do 6:30, jer je supruga jutros rano ispratila za Brisel, gdje se nalaze njihova djeca.

Kazala je kako je danas očekuje nekoliko intervjua i izjava za medije te da će se popodne čuti sa nekoliko državnika koji su izrazili želju za tim.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Kolinda Grabar-Kitarović danas će se također u 17 sati susresti sa Ivom Josipovićem, predsjednikom na odlasku.

Nova hrvatska predsjednica nije ovom prilikom željela komentirati izjave premijera Zorana Milanovića izrečene tokom izborne noći, već je izjavila kako će se najprije s njim susresti.

Grabar-Kitarović je kazala kako je cijelo jutro primala mailove i poruke brojnih građana i prijatelja, kako iz BiH, tako i iz cijeloga svijeta.

Izjavila je kako je prva promjena to da su je na izlasku iz zgrade dočekali novinari te da je svjesna kako će sada "potpuno izgubiti privatni život".

Nova predsjednica je kazala kako se veseli skorom posjetu svom rodnom kraju i sjela u službeni auto koji ju je odveo na dogovoreni intervju .