Regija
2

Prva crnogorska Parada ponosa završena uz gađanje kamenjem i pendreke

Klix.ba
(Foto: Vijesti.me)
Budva je danas bila domaćin, ali ne baš dobar, prve crnogorske Parade ponosa. Okupljanje LGBT populacije je počelo nešto prije 12 sati, a zatim su uslijedili incidenti te sukobi huligana i policije.

Učesnike parade ponosa su tokom šetnje rivom u ovom gradu huligani zasuli kamenicama i flašama, uz mnoge uvrede. Policija je napravila kordon između aktivista i huligana i pokušavala je da istisne napadače s prostora na kom se održava šetnja. Neposredno nakon početka parade bačena je dimna bomba, crnogorske Vijesti.me prenose da su učesnike parade gađali i iz obližnjih kafića i barki uz obalu.

Video: Telegraf.rs

Prije toga, protivnici održavanja današnje Parade ponosa u Budvi ispred Hotela "Mogren" kamenicima i staklenim čašama su gađali učesnike povorke, ali je policija u tom trenutku sprijeečila direktan sukob i potisnula ih van prostora predviđenog za održavanje skupa. Tom prilikom je povrijeđen kamerman lokalne televizije, prenosi Blic.

Nekoliko učesnika Parade je povrijeđeno, a među njima i pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić i pomoćnica Blanka Radošević-Marović. Lakše su povrijeđeni još neki dužnosnici.

Video: Telegraf.rs

Učesnike gay parade je kamenjem i flašama, kao i prethodno jajima, gađalo nekoliko stotina protivnika ovakvog načina traženja prava LGBT populacije.

Policija je u jednom momentu upotrijebila i pendreke, a uoči same Parade privedeno je nekoliko osoba. Radi se o onima koji su samo sat nakon Parade učesnike, njih 30-ak, koji su bili u autobusu koji je pristizao gađali jajima. Nakon završetka Parade huligani su nastavili s provokacijama, pa je uhapšeno još najmanje 20 osoba.

Protivnici parade su uzvikivali: "Ubij, ubij pedera!", a učesnici povorke su uzvraćali povicima: "Ljubi, ljubi pedera!".

Kako je javio srbijanski Telegraf, među onima koji su se pridružili protestima protiv gay parade bio je i proslavljeni fudbaler Dejan Savićević. Crnogorski mediji su javili da je na strani onih koji su bili protiv Parade ponosa bio i bokser Nikola Sjekloća.

Učesnike parade je osiguravalo 400 policajaca, među kojima su bili i pripadnici specijalnih jedinica.