Regija
0

Provjera masovnog odlaska na bolovanje zaposlenika Croatia Airlinesa

SRNA
Uprava hrvatske avio-kompanije "na bolovanje" zatražila je od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje provjeru razloga bolovanja brojnog kabinskog osoblja, jer sumnjaju da je na djelu "bijeli štrajk".

Portparol Hrvatskog zavoda Nenad Korkut potvrdio je da su u Zavodu zaprimili zahtjev i da po njemu postupaju.

"Kontrola će se hitno obaviti i, naravno, izvještaj će dobiti sam poslodavac. Shodno tome ćemo postupati i mi u odnosu na naše ugovorne subjekte, a to su ljekari opšte prakse koji su otvorili bolovanja, a poslodavac prema svojim radnicima, našim osiguranicima", istakao je Korkut, prenose hrvatski mediji.

On je dodao da se rezultati istrage očekuju u najkraćem mogućem roku.

Kompanija "Croatia Airlines" otkazala je danas letove Zagreb - Beč - Zagreb, Pula - Zagreb i Sarajevo - Zagreb jer je oko 25 posto njenog kabinskog osoblja iznenada otišlo na bolovanje.

I jučer je više od 300 putnika ostalo prizemljeno, umjesto da stignu na svoje destinacije.

U upravi preduzeća izrazili su sumnju da je masovni odlazak stjuardesa i stjuarda na bolovanje reagovanje Sindikata kabinskog osoblja na uslove poslodavca u vezi sa potpisivanjem novog kolektivnog ugovora i programom restrukturisanja kompanije.

Sindikat ne pristaje na uslove koji uključuju smanjenje broja zaposlenih, ukidanje prava, slobodnih dana i godišnjih odmora tokom ljeta.