Deutsche Welle
0

Provincijski pakao Crne Gore

Sarajevo-x.com
"Što u crnogorskom turizmu znači 'all inclusive'? - Imaš i struju i vodu". Ovaj zluradi vic je u neformalnom izvještaju UN-a prikazan kao stvarnost. Je li to istina ili tek pokušaj UN-ovih birokrata da si poviše dnevnice? Ovom temom bavio se ovih dana njemački Deutsche Welle.

Glavni predstavnik Ujedinjenih naroda u Crnoj Gori Aleksandar Avanesov u internom izvješću kojeg je poslao u sjedište ove organizacije, vrlo je negativno ocijenio stanje u toj zemlji i posebno u njenom glavnom gradu Podgorici.

Crnogorski list Vijesti, koji se domogao Avanesovog "internog dokumenta" prenio je ove sedmice da je u njemu Podgoricu opisao kao provincijski grad, gdje je strancima otežan život i u kojem čak nema ni dobrog voća.

"Voda za piće se ne smatra potpuno čistom, posebno u ljetnom razdoblju, zbog neprikladnog sanitarnog održavanja kanalizacije i sustava cijevi", naveo je predstavnik UN-a dodajući da tamo nema ni centralnog grijanja.

Avanesov se žali i da se djelatnici UN-a u Crnoj Gori osjećaju izolirano, jer je život provincijski a mjesta razonode i rekreacije nisu prilagođena strancima. "Beograd je najbliže mjesto gdje takvo što postoji, ali zračni prijevoz do tamo nije pouzdan", potužio se Avanesov a prenosi DW.

Prema njegovom izvještaju, u Podgorici su nedostupne glavne međunarodne avio kompanije, osim Austrian Airlinesa, ali s ograničenim brojem sjedišta i visokim cijenama.

"Montenegro Airlines i srpski JAT su poznati po nepouzdanosti, a pružaju i vrlo slabe usluge te ograničeni broj destinacija", piše u izvještaju Avanesova.

Koordinator UN-a u Podgorici je također izvjestio da je u glavnom gradu Crne Gore "ograničen izbor mesa i mliječnih proizvoda".

"Vrlo je ograničen izbor kućnih potrepština, sijalica, svijeća, baterija, sredstava za čišćenje", dodao je. On je kao vrlo negativnu pojavu izdvojio i "millieu organiziranog kriminala" ali i "agresivno opasne navike za volanom".

Uz ove neugodne okolnosti koje muče strance, Avanesov je u izvještaju upozorio i na nasilje u porodici koje se u Crnoj Gori sve više nameće kao ozbiljan problem.

Žele više novaca?

Na sve ovo odmah je reagiralo crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova odbacivši navode iz internog izvještaja UN-a. Ministarstvo je izrazilo sumnju da su dužnosnici UN-a sve to napisali kako bi iz ssjedišta organizacije dobili više novca.

Sekretar Ministarstva Mirsad Bibović izjavio je da je Ministarstvo naložilo crnogorskoj misiji pri UN-u da na odgovarajućim adresama skrenu pažnju na kontradiktornost ocjena iz službenih i onih iz internih dokumenata agencija UN-a u Crnoj Gori te da odbace proizvoljno donijete zaključke u njima.

"Ministarstvo vanjskih poslova smatra neprihvatljivim i u suprotnosti s etičkim kodeksom međunarodnih civilnih djelatnika praksu da službenici UN-a dostavljaju Komisiji međunarodne civilne službe neobjektivnu sliku stanja u bilo kojoj zemlji, vođeni najvjerojatnije motivom dobijanja većih novčanih naknada", rekao je Bibović.

Prema pravilima UN-a, njihovi zaposleni dobijaju više novca ako rade u zemljama u kojima im je život otežan. Nadležna Komisija UN-a je Crnu Goru rangirala kao "A" destinaciju, odnosno zemlju izvan EU-a s najmanje teškim uslovima života.

Stalni predstavnik Crne Gore pri UN-u Nebojša Kaluđerović prosvjedovao je istog dana u New Yorku gdje se sastao s predstavnikom UN-ovog Programa za razvoj Mahmudom Ajubom. Ajub je, tvrde crnogorski izvori, izvještaj UN-ovog predstavnika u Podgorici nazvao neprihvatljivim incidentom i izrazio željenje zbog toga.

Je li UN-ov izaslanik pretjerao i je li samo od centrale pokušavao iskamčiti što više novca za sebe i svoje suradnike? Ima i glasova koji tvrde da je samo glasno kazao ono što što svi uzimaju zdravo za gotovo.

"Strance u Crnoj Gori možete odmah prepoznati po tome što ljeti u dva sata poslije podne stoje bespomoćno pred zaključanim prodavnicama. Iako na vratima piše da radi od 9-18, pokušate li ući, nema - 'zamandaljeno'. Odete do susjedne radnje - 'zamandaljeno'. Tamo jedino još stranci nisu shvatili da se u kupovinu lijepo ide pred večer", opisuje svoje doživljaje jedan turist koji svake godine na odmor dolazi na crnogorsko primorje.

"Na plaži vam se, dok uživate u suncu i svježem zraku, vrlo lako može dogoditi da vas odjednom obavije čadžavi dim iz neke obližnje radionice. To je sasvim normalno", objašnjava on dalje kroz smijeh, pomiren sa sudbinom...