Regija
3

Protesti u Skoplju izmakli kontroli, 20 osoba povrijeđeno

FENA
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Oko 20 policajaca i demonstranata povrijeđeno je danas u Skoplju u protestima Albanaca nezadovoljnih presudom izrečenom šestorici njihovih sunarodnjaka, koji su osuđeni na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva petorice mladih Makedonaca, uoči Uskrsa 2012. godine u Smilkovcu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Svim povrijeđenim je pružena liječnička pomoć, a šestorica protestanata su privedeni, prenijela je makedonska agencija MIA.

Neki od povrijeđenih zadobili su teške, ali ne i povrede opasne po život, rekao je glasnogovornik MUP-a Ivo Kotevski.

Poziv na proteste je objavljen putem društvenih mreža, a organizatori protesta su se predstavili kao aktivisti za ljudska prava koji, kako tvrde, imaju podršku i članova obitelji šestorice Albanaca osuđenih na doživotni zatvor.

"Veliki broj huligana, koji su bili dio izuzetno agresivne i nasilne gomile, bacali su kamenice i čvrste predmete na policajce. Oni su također i zapalili nekoliko objekata duž bulevara u središnjem dijelu Skoplja i oštetili fasadu zgrade Osnovnog suda u Skoplju", rekao je Kotevski.

Nakon što je uspostavila mir i red, makedonska policija sada radi na identificiranju ostalih huligana i na podizanju optužnica protiv onih koji su sudjelovali u nasilju, rekao je Kotevski, dodavši kako će prisutnost policije na mjestu protesta ostati povećana.

Do eskalacije protesta je došlo ispred Osnovnog suda u Skoplju, kada su demonstranti bacili nekoliko kamenica u pravcu Suda i time potaknuli reagiranje pripadnika Specijalne policije koja je odgovorila suzavcem, ali i vodenim topovima.

Protesti su počeli pred početak džume (glavne molitve petkom za muslimane) kada je preko 5.000 makedonskih Albanaca krenulo prema Sudu.

Protestanti su krenuli od skopske džamije i produžili protestni marš uz povike "Nismo teroristi, želimo pravdu"; "Jankulovska je terorista"; "OVK", "Stop monitiranim procesima", prenosi Tanjug.