Regija
54

Protesti u Podgorici: Građani traže puštanje na slobodu uhapšenih demonstranata

Anadolija
Foto: Anadolija/Arhiv
Foto: Anadolija/Arhiv
Zbog određivanja pritvora uhapšenima sa jučerašnjeg protesta, oko 30- ak građana protestovalo je večeras ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Podgorici.

Protest je organizovao pokret Udar. Podsjećamo, iako nije prijavljen policiji, jučerašnji protestni skup, po uzoru na događanja u Bosni i Hercegovini BiH, kako je najavljeno putem Facebooka, održan je u Podgorici.

Tokom protesta ispred zgrade Vlade došlo je do sukoba između demonstranata i intervente jedinice policije. Kako je saopćeno iz Uprave policije, uhapšeno je 20 građana, a povrijeđeno je devet policajaca. Uhapšenima sa jučerašnjeg protesta, nakon što su sjedjeli na pješačkom prelazu ispred zgrade Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, zamjenik osnovnog državnog tužioca u Podgorici Saša Čađenović saslušavao ih je cijele noći i odredio im pritvor od 48 sati.

"Smatramo da je njihovo zadržavanje, pored prekomjerne upotrebe sile prilikom hapšenja, potpuno neosnovano i samo još jedan od načina zastrašivanja slobodnomislećih ljudi. Postoji osnovana sumnja da su nasilni protesti instalirani od strane režima. DPS nije kriv za ovakvo stanje, već ljudi koji im ukazuju povjerenje. Tek kad građani ustanu kao oni u BiH, moći ćemo da govorimo o promjenama", rekao je Vuk Vujisić, aktivista UDAR-a. Aktivisti su pozvali ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da kaže dosta i napravi pravu narodnu policiju.

Predsjedništvo opozicionog Demokratskog Fronta danas je održalo sjednicu povodom, kako ocjenjuju, prekomjerne upotrebe sile, hapšenja i zadržavanja u pritvoru građana koji su mirno protestovali, među kojima su i istaknute javne ličnosti, prepoznate kao angažovani borci za pravnu i demokratsku državu.

Iz DF-a su konstatovali da je policija jučer "bez ikakve potrebe, grubo i protivzakonito uz upotrebu sile, privela veći broj lica koji su mirno protestovali i nijesu učestvovali niti u organizaciji skupa, niti u sukobima druge grupe demonstranata sa policijom".

"Ironija ukupne situacije je da se u vremenu kada najteži kriminalci javno i neometano od vrha policije i tužilaštva djeluju po Crnoj Gori, montiraju hapšenja osoba koje se javnom riječju bore za demokratiju, ljudska prava i slobode", navodi se u saopštenju za javnost.