Regija
635

Protesti u Novom Sadu i zahtjev da Vojvodina bude republika

FENA
Članovi i pristaše Vojvođanske partije (VP) i Vojvođanskog kluba održali su u nedjelju u Novom Sadu "Šetnju za Vojvodinu" u povodu 26 godina od takozvane "jogurt revolucije" kojom su pristaše Slobodana Miloševića srušile tadašnju vojvođansku vlast.

Poslije šetnje središtem grada, oko 200 pristaša ovih vojvođanskih organizacija okupilo se ispred zgrade vojvođanske vlade i državnim tijelima Srbije uputilo tri zahtjeva - promjena ustava, federalizacija Srbije i dodjeljivanje Vojvodini statusa republike u federaliziranoj Srbiji.

Predsjednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić podsjetila je da se 5. oktobra navršava 26 godina od kada su Vojvodini oduzeta ustavom zajamčena prava na autonomiju i od kada, kako je kazala, Vojvodina ide u sunovrat.

"Vojvodina ne može biti razvijena bez pune i stvarne autonomije. Želimo ne samo zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast u Vojvodini već i da ona dobije status republike“, kazala je Kostić.

Predsjednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić istaknuo je da ta stranka nikada neće prihvatiti Ustav Srbije iz 2006. koji je, kako je rekao, razorio Vojvodinu.

Pored pristaša ideje o Vojvodini Republici šetnju Novim Sadom su planirale i članovi srbijanskih ekstremističkih organizacija "Srpskog sabora Zavjetnici" i pokreta "Dveri" ali ih je MUP iz sigurnosnih razloga zabranio.

Zbog toga su jake policijske snage od ranog jutra bile na lokacijama u strogom središtu grada, ali incidenata nije bilo.

Predstavnici rukovodstva Srpskog sabora Zavjetnici, usprkos zabrani javne konferencije na Trgu Slobode u Novom Sadu osudili su održavanje šetnje.

"Naša namjera bila je da ukažemo na problem bujanja separatizma i podrivanja ustavnog poretka Republike Srbije, ali policijska uprava Novog Sada uskratila nam je pravo da se obratimo medijima na Trgu Slobode i prenesemo poruku većine slobodnomislećih građana Srbije", rekla je glasnogovornica „Zavjetnika“ Milica Đurđević.

Vojvođanski klub je nevladina, a Vojvođanska partija politička organizacija koji se najustrajnije zalažu za promjenu srbijanskog ustava kako bi Vojvodina dobila status republike u federaliziranoj Srbiji.

Oni su nedavno počeli skupljati potpise potpore za tu inicijativu koju je do sada poduprlo oko 30.000 građana Vojvodine.